Neuničljivi Valverde spet na vrhu

Neuničljivi Valverde spet na vrhu
04.06.2021 AVTOR: N. Gr, foto: Sirotti

V šesti etapi dirke po Dofineji so se kolesarji prvič resno spoprijeli z vzponi, vseeno pa je o zmagovalcu odločal ciljni šprint skupine 20 kolesarjev. Prepričljivo je do zmage prišel španski veteran Alejandro Valverde.

Šesta etapa dirke po Dofineji je bila najtežja doslej in že na prvem vzponu je bilo jasno, da se bo Lukas Postlberger po štirih dneh poslovil od rumene majice, ki jo je oblekel nepričakovano, a jo nato izjemno hrabro branil do danes, ko mu teren ni bil pisan na kožo.

Pravo akcijo smo videli šele v zadnjih 10 kilometrih, tako kot včeraj je z napadom v zaključku poizkušal Lawson Craddock, a je bil tudi danes neuspešen, dogajanje v glavnini pa se je razplamtelo na zadnjem vzponu, ko je tri kilometre pred ciljem napadel Louis Meintjes.



Južnoafričan sicer ni bil prav dolgo v ospredju, a so nato sledili nevarnejši napadi: najprej David Gaudu, za njim pa še Tao Geoghegan Hart in Sepp Kuss. Tempo je na čelu skupine narekoval Movistar, izjemno delo je opravil Miguel Angel Lopez, ki je zadnji kilometer in pol navijal ritem, polovil vse ubežnike in zagotovil, da bo o zmagovalcu odločal šprint.

Ko se je okrog 400 metrov pred ciljem Lopez umaknil, je Geoghegan Hart potegnil, navidez za Gerainta Thomasa, a je ta naredil luknjo in ekipnemu kolegu je omogočil nekaj metrov prednosti v boju za zmago. To vseeno ni bilo dovolj, da bi prelisičil Valverdeja, ki je pametno odmeril moči in slabih 50 metrov pred ciljem brez težav ujel in prehitel Geoghegan Harta.

Profil 7.etape.

Za Valverdeja je bila to že 129 zmaga v karieri! Eden od favoritov za današnjo zmago Aleksej Lutsenko v šprintu ni imel dovolj moči v nogah, da bi ogrozil Španca, je pa v cilj prišel v času zmagovalca in tako oblekel rumeno majico.

Pred drugim Jonom Izagirrejem ima le osem sekund naskoka, razlike med najboljšimi so zelo majhne, tako da se dirka jutri začenja skorajda iz ničle. Kolesarje do cilja čakata še dve zelo težki etapi, najprej sobotna s prelazoma Col du Pre in Cormet de Roseland ter nato ciljni vzpon na La Plagne.

Profil 8. etape.

V nedeljo bo etapa še težja, kolesarji se bodo praktično celo etapo samo vzpenjali in spuščali, o skupnem zmagovalcu pa bo najbrž odločal najtežji vzpon dirke na Col du Joux Plane.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ