Nibali in Quintana ostra glede Froomovega primera

Nibali in Quintana ostra glede Froomovega primera
06.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

“Gre za dvojna merila,” o razrešitvi Froomovega primera pravi Vincenzo Nibali. “Včasih žanješ, to kar seješ,” pa je dejal Nairo Quintana.

Bliža se začetek 105 dirke po Franciji. Vse je pripravljeno. Zmago bo branil Christopher Froome, ki je v zadnjih dneh v središču pozornosti predvsem zaradi afere s Salbutamolom. Gledalci so ga na predstavitvi izžvižgali. Seveda so mediji za mnenje spraševali druge kolesarje, tudi Froomove največje konkurente. Med te vsekakor sodi Nairo Quintana. “Ni prijetno. To ni dobro za naš šport in upam, da se bodo ljudje temu izogibali,” je najprej dejal Quintana, glede na naslednje besede pa imata s Froomom neporavnane račune iz preteklosti: “Včasih žanješ, to kar seješ.”

Alejandro Valverde je dodal, da si žvižgov in takega sprejema nihče ne zasluži: “Škoda, da je moral to doživeti, a menim, da so se zavedali, kaj bi se lahko zgodilo. Jutri se začne dirka in upam, da bomo lahko govorili o dirki in športu in ne o žvižgih.” Dlje je šel Vincenzo Nibali, ki se je v preteklosti že spustil tudi v besedno vojno s Froomom. “Vedeli smo, da bo šlo za črno ali belo stvar. Lahko bi posledično dobil Vuelto, vendar pa si take zmage ne želim. Ne vem, zakaj so ga oprostili. Nikomur ni jasno. Podrobnosti ne poznamo,” je dejal Nibali:

“Videl sem, kaj vse je prestal Diego Ulissi, saj sva soseda in prijatelja. Zanj je to bilo težko obdobje. Rečem lahko samo, da gre za dvojna merila. Če primer primerjamo z Ulissijevim. En kolesar je bil kaznovan, drugi ne. Menim, da sta primera podobna. Še več, dejstvo je, da je en primer slabši od drugega. Uporabljala sta isti proizvod – Ventolin. Okoliščine so bile podobne. Šlo je za en dan. Njegova raven Salbutamola je bila zelo visoka, višja od Ulissijeve. Ne vem, zakaj, saj ne poznam razlogov. Vem pa, da gre za dvojna merila.”

Nibali je videl v vsem skupaj tudi nekaj dobrega. To, da bodo zdaj morda nekoliko spremenili pravila. Obenem se je odzval tudi na žvižge gledalcev ob predstavitvi Chrisa Frooma. Seveda se zdaj mnogi sprašujejo, kaj bi se lahko zgodilo med samo dirko: “Kot kolesarji mu kaj veliko ne moremo pomagati. Morda lahko kaj naredi Chris sam. Ne vem.” Pa bo Froome zdaj kako drugače sprejet v glavnini? “Menim, da se pri Skyju ne obremenjujejo preveč z nasprotniki. To je njihov način dela. Samo oni se tako obnašajo. Vedno so se.”

Sicer pa je Nibali potrdil, da je dobro pripravljen. Med favorite je uvrstil Quintano, Lando, Valverdeja, Zakarina, Dumoulina, Yatesa, Porta, Bardeta, Urana in Martina. Opozoril je, da je ekipa Bahrain Merida dobra, in da jih pred ekipnim kronometrom mnogi podcenjujejo. “Imamo dobro ekipo, dobro smo trenirali za ta Tour. Nismo se prišli zabavati. Brata Izagirre sta pokazala, da sta dobro pripravljena, tu je Pozzovivo, za katerim je dober Giro, pa Pellizotti. Za ravninske etape imamo Korena in Colbrellija, v Hausslerju pa strokovnjaka za etapo s tlakovanimi odseki.”

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ