Nov kaos, nevtralizacija in status quo med favoriti

Nov kaos, nevtralizacija in status quo med favoriti
03.09.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Vuelta

Na zadnji dan pred dnevom premora so na Vuelti priložnost končno dočakali ubežniki, izkoristil jo je Lennard Kamna. Zaradi blata na cesti v zadnjih dveh kilometrih vzpona dirka nevtralizirana.

Na letošnji Vuelti imajo prireditelji obilico težav z vremenom, zaradi česar morajo spreminjati trase etap, jih krajšati ali nevtralizirati v zaključku. Tako je bilo tudi danes, ko je kolesarje v zadnjih dveh kilometrih ciljnega vzpona na Collado de la Cruz de Caravaca oviralo blato na cesti, zato so čas nehali meriti 2,05 kilometra pred ciljem. Razlik v skupnem seštevku med prvimi tremi favoriti ni bilo, le Joao Almeida in Aleksander Vlasov sta pridobila pet sekund. 

Tokrat je v beg vendarle šla močna skupina kolesarjev in hitro je bilo jasno, da se bodo pomerili za zmago. Jumbo Visma ni imela nobenega interesa, da bi se preveč naprezala pri branjenju rdeče majice Seppa Kussa. Je pa zato nizozemska zasedba poizkušala z napadi v močnem vetru s strani, ki so dodobra načeli glavnino, nekajkrat je prišlo do echalonov, a na koncu otipljive prednosti zaradi tega niso dobili. Ubežniki so imeli v ospredju proste roke, da se pomerijo za etapno zmago. Najmočnejši je bil Lennard Kamna, najbolje se mu je upiral Matteo Sobrero, ki je zaostal za dobrih deset sekund, Kamna pa je tako dopolnil svojo zbirko, v kateri ima zdaj zmage z vseh treh tritedenskih dirk.

Favoriti v ozadju so dirkali le do dveh kilometrov do cilja, tik pred to točko je skočil Primož Roglič in izgledalo je, da je morda dobil sekundo ali dve prednosti, a so na koncu komisarji Rogliču, Jonasu Vingegaardu in Remcu Evenepoelu dosodili isti čas. Belgijec je bil tudi danes na vzponu suveren, večino časa je bil v ospredju in prvi prosti dan pričakuje v dobrem položaju.

Po dnevu počitka bo na sporedu povsem raven posamični kronometer v Valladolidu (25,8 km), ki bo dal številne odgovore glede pripravljenosti favoritov za skupno zmago. Proti svetovnemu prvaku Evenepoelu bo trojček Jumbo Visme poizkusil omiliti izgube, hkrati pa bodo dirkali tudi drug proti drugemu, saj bo po kronometru mnogo bolj jasno, kdo je prvi kapetan nizozemske superekipe. 

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ