Novi Specialized Roubaix z izpopolnjenim vzmetenjem Future Shock

Novi Specialized Roubaix z izpopolnjenim vzmetenjem Future Shock
12.04.2019 AVTOR: Matej Zalar, FOTO: Tit Košir

Nova Specializedova vzdržljivostna specialka je logična evolucija leta 2016 predstavljenega revolucionarnega Roubaixa.

Kolesa z letnico 2020 se v teh časih predstavlja že v začetku aprila in za to ima Specialized zelo dober razlog. V zadnjih petnajstih letih so z njihovimi kolesi ciljno črto na velodromu v Roubaixu prvi prečkali štirje kolesarji: kar trikrat Tom Boonen (2008, 2009 in 2012), Fabian Cancellara leta 2010, Niki Terpstra leta 2014 in lani Peter Sagan.

Vzmetenje prihodnosti, drugič

Na vrhu krmilne opore Saganove Roubaixa smo že lani opazili vrtljivi gumb – in gledali smo ga lahko dolgo, saj je imel trikratni svetovni prvak kar precej opravka s privijanjem opore med samo vožnjo, kar je izčrpno opisal tudi v knjigi Moj svet.

Že takrat smo domnevali, da gre za prototip zaklepa vzmetenja, ki smo ga mnogi pri prvi izvedenki Future Shocka pogrešali, v medijih pa to izpostavili le redki, med drugim tudi na testu v reviji Bicikel. Letos ni več skrivalnic: Future Shock druge generacije omogoča tudi nadzor blaženja.


Povsem nova sedežna opora

Future Shock ima še vedno 20 milimetrov hoda, poleg vzmeti pa pri delovanju sodeluje še hidravlični blažilnik. Kompresijo in vračanje se simultano nastavlja z vrtenjem gumba na vrhu krmilne opore in ga je mogoče praktično povsem blokirati. To velja za Future Shock 2.0, ki je vgrajen v najdražja modela S-Works, Pro in Expert medtem ko so Comp in Pro opremljeni s sistemom Future Shock 1.5., ki nima hidravličnega blažilca – in torej tudi ni nastavljiv –, so pa vgradili bolj progresivno vzmet.

Nekoliko drugače funkcionira tudi blaženje tresljajev spod zadnjega kolesa. Sedežna opora CG-R z elastomerom se od Roubaixa poslavlja. Nadomestila jo je opora Pavé brez blažilnika, ki pa naj bi bila enako udobna kot C-GR. Bistveni element blaženja pa je že znana rešitev. Sedežna ceva okvirja ima v zgornjem delu večji premer kot sedežna opora. Ker je objemka sedežne opore nameščena nizko na sedežni cevi (65 milimetrov pod zgornjo cevjo), to prinaša manevrski prostor za blaženje sunkov. Po novem je vijak objemke nameščen za sedežno oporo, zaščiten pa je z gumijastim elementom. Sedežna opora Pavé je oblikovana aerodinamično, v obliki črke D, in je kompatibilna tudi s Tarmacom.


Hitrejši tudi na asfaltu

Seveda ni nenavadno, da so izboljševali predvsem aerodinamiko, saj je Pariz–Roubaix hitra dirka in mnogi se je lotijo z aerodinamični kolesi raje kot z vzdržljivostnimi. A ne Specializedovi kolesarji, ki pa naj bi pri prejšnjem modelu pogrešali predvsem hitrost. Zato so inženirji pregledali bogato bazo podatkov o aerodinamiki, ki jo imenujejo FreeFoil, se zaprli v vetrovnik, in oblikovali kolo, ki je celo celo nekoliko bolj aerodinamično kot Tarmac SL6, v primerjavi s prejšnjim Roubaixom pa naj bi bil na 40 kilometrov kar 14 sekund hitrejši.

Vsi okvirji so na voljo izključno za hidravlične kolutne zavore, sprejmejo pa plašče vse do širine 33 milimetrov. Tako kot so predlani ukinili Amiro (žensko izvedenko Tarmaca), se z letnikom 2020 poslavlja tudi Ruby, torej nekdanja ženska izvedenka Roubaixa. Pri Specializedu so z analizo podatkov Retül namreč ugotovili, da si moški in ženske med seboj vendarle nismo tako različni, da bi morali imeti različna kolesa, so pa ponudili okvirje v velikostih od samo 44 pa vse do 64.

Specialized, ki da veliko na enakost med spoloma tudi sicer, je z enim od predstavitvenih videov tudi zbodel ASO, organizatorja dirke Pariz–Roubaix. s pomenljivim sporočilom: »Roubaix ni več namenjen samo moškim. Tudi dirka ne bi smela biti samo za moške.« Strinjamo se. In komaj čakamo, da ga dobimo na preizkus.

Značke: Trgovina
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ