Novosti: Specialized 2017

Novosti: Specialized 2017
05.08.2016 AVTOR: Matej Zalar
Specializedovo modelno linijo 2017 smo si ogledali kar na sedežu Specialized Europe v nizozemskem 's-Herrenbergu.

Skrivnosti skorajda ni več, toda nekaj popolnoma prenovljenih modelov bodo javnosti predstavili šele sredi septembra. Če bi vam jih zaupal, bi vas moral ubiti - ali pa bi kdo drug ubil mene. Zato pa so znani vsi ceniki in jasno je, da so cene nekoliko padle, deloma zaradi tečaja dolarja in deloma zato, ker je Specialized nekoliko zožil nabor modelov koles in barv opreme. Morda bo koga motilo, da je na voljo manj barv čelad, toda dejstvo je, da postaja nabor različnih modelov pogosto nepregleden, težave pa imajo predvsem trgovci s čedalje večjimi zalogami različnih koles, ki pa so v resnici bolj ali manj enaka.

Vseeno pa ni bistvenih sprememb, Specialized pa še vedno veliko pozornost namenja ženskim kolesom. Nekatere linije, kot na primer Epic, imajo sicer enake geometrije, ker so namenjene enakemu slogu vožnje, ne glede na to, ali jih vozijo ženske ali moški. Spet druge modelne linije pa se razlikujejo tudi po geometriji okvirjev, zato so poimenovane različno. Med gorskimi kolesi od naslednjega leta ne bo več na voljo Crave, zato pa ponujajo bolje opremljene Rockhopperje in cenejše Epice HT … Epice HT?

Epic HT
Različno poimenovanje trdorepega Stumpjumperja in polnovzmetenega Epica, koles s praktično enako namembnostjo, je prinašalo nekaj zmede, zato so sklenili, da bodo vsa kros kolesa raje poimenovali Epic. Trdorepec se tako odslej imenuje Epic HT, polnovzmeteni specialist za olimpijski kros in maratone pa Epic FSR. Po 25 letih torej ni več legendarnega Stumpjumperja, prvega serijskega gorskega kolesa, ostaja pa vsegorski Stumpjumper FSR.

Aluminijasti okvirji Epica HT ostajajo enaki kot so bili lanski Stumpjumperji, karbonski S-Works Epic HT pa je povsem prenovljen in bistveno lažji, tako da tehta le 899 gramov, kar so predstavili kar s tehtnico: na eni strani je bil okvir S-Works (stane 2.699 evrov), na drugi pa 0,75-litrski bidon in mini zračna tlačilka.

Camber
Obrnjene vilice RockShox RS-1 so zamenjali s Foxovimi, marsikdo pa bo vesel tudi, da na zadnji nihajki ni več sistema Brain. Moška različica Camberja je na voljo samo z 29-palčnimi kolesi, ženska samo s 27,5-palčnimi. Vsi modeli pa so po novem opremljeni z dvignjenim krmilom.

Stumpjumper FSR
Pri Specializedu so polni hvale na račun delovanja Öhlinsovih vilic, ki pa so nameščeni samo na model S-Works. Pro ima zdaj karbonsko zadnjo nihajko in je drugi model z Öhlinsovim amortizerjem, spredaj pa za blačenje skrbi RocShoxov Pike RC. Stumpjumper FSR s 148-milimetrsko zadnjo osjo lahko z modelnim letom 2017 ob 29-palčnih sprejme tudi kolesa 27,5+, ki jih Specialized simpatično imenuje 6fattie. Še vedno pa so na voljo tudi trije modeli 650b. Celotna modelna linija je sicer opremljena s Sramovimi prestavnimi sistemi z le enim prednjim verižnikom, modela S-Works in Pro imata zadaj verižnika z 12 zobniki. Po novem so na vse modele iz linije nameščene Sramove zavore.

Sequoia
Novost je pustolovska Sequoia, ki se umešča med makadamkarski Diverge in potovalnik Awol (ta odslej ni več na voljo kot kompletno kolo, ampak lahko kupimo le jekleni okvir za 799 evrov). Okvir nove Sequioe je jeklen, vilice pa so lahko karbonske (Expert in Elite) ali jeklene. Namestiti je mogoče zadnji in prednji prtljažnik (tudi na karbonske vilice!). Posebnost je zvonasto razširjeno krmilo, ki omogoča precej bolj sproščen položaj na kolesu tudi, ko se držimo za krivine. Povito je z izredno trpežnim trakom, iz enakega materiala je tudi prevleka sedeža, ki je seveda nameščen na oporo CG-R z elastomerom, ki omogoča 20 milimetrov blaženja. Na obročnike z notranjo širino 25 milimetrov so nameščeni 42-milimetrski plašči, mogoče pa je namestiti tudi do 50 milimetrov široke. Poleg tega lahko namestimo tudi obročnike 650b.

Venge Disc ViAS
Med preizkusom Venga z obročnimi zavorami smo obrvi privzdigovali le ob močnejšem zaviranju, zdaj pa so predstavili še temeljito prenovljen okvir za kolutne zavore. V vetrovniku se je kolo zaradi čistejših linij podsedežne cevi kljub diskom znašlo praktično enako dobro kot različica z obročnimi zavorami. Poleg tega so se nekoliko približali tistim, ki bi si želeli zamenjati krmilo: okvir po novem omogoča tudi zunanjo napeljavo kablov, ki so sicer v celoti nameščeni po notranjosti.

Allez
V oko nam je padel tudi cenovno ugodni Allez DSW SL Sprint Comp. Aluminijasti okvir izdelujejo s tehnologijo varjenja, ki jo imenujejo Smartweld. Zaradi hidroformiranja glavne cevi in spojev na njej, sta površina in moč varov večja, stene cevi so lahko zato še tanjše, kar zmanjša težo celotnega okvirja.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ