O Rogliču, rehabilitaciji, Giru in Touru

O Rogliču, rehabilitaciji, Giru in Touru
26.12.2022 AVTOR: DZ, foto: Jumbo Visma

Merijn Zeeman, ki je eden izmed vodilnih mož pri Jumbo Vismi se je na predstavitvi ekipe razgovoril tudi o Primožu Rogliču in vrnitvi na dirko po Italiji.

Primož Roglič bo v prihajajoči sezoni med drugim nastopil na dirki po Italiji, kar pomeni, da pri njem vse vendarle ne bo vrtelo okrog francoskega Toura. Po letu 2019, ko je bil tretji v skupnem seštevku se Roglič spet vrača na dirko, na kateri je prvič opozoril nase.

Leta 2016 je prav na Giru doživel krstni nastop na tritedenskih dirkah. Dobil pa je vožnjo na čas. Van Aert je v enem izmed intervjujev razkril, da si je Roglič želel ekipo, ki bi ga podpirala in tako bo zdaj nastopil na Giru, medtem ko bo Jonas Vingegaard branil zmago na dirki po Franciji. A najprej najpomembnejše vprašanje. Kakšno je stanje glede operirane rame?

"Še vedno je v procesu rehabilitacije. Primož napreduje. Trening gre v redu, tako da je na pripravah opravil veliko ur treninga," je dejal prej omenjeni Merijn Zeeman: "Že prehiteva naša predvidevanja in hitro napreduje. Rama potrebuje svoj čas, tako da dirkati še ne more, lahko pa že opravi veliko treninga v telovadnici in na kolesu. Zdaj gre samo še za trening, trening in tretning. Februarja se nam bo pridružil na pripravah, potem pa ga lahko pričakujemo na startu dirke po Kataloniji konec marca."

Če bo do tega res prišlo, to pomeni, da bo Roglič dobil priložnost dobiti še eno izmed krajših etapnih dirk svetovne serije, ki jih do zdaj še ni dobil. Na dirki po Kataloniji je sicer že nastopil v krstni sezoni med elito in je v zadnji etapi osvojil drugo mesto. Glavni cilj naj bi tako bil Giro, čeprav je še v nedavnih intervjujih izrazil pomisleke, da je bil premor zaradi operacije rame predolg in do maja ne bo uspel ujeti prave forme.

Očitno so pri ekipi prepričani, da mu to lahko uspe. "Na Giru bo zelo zahtevne trasa z vsem: kronometri, eksplozivnimi zaključku, dolgimi vzponi na visoki nadmorski višini in neverjetno zahteven zadnji teden. Zdaj je tudi na nas, da Primoža v vožnji na čas spravimo na raven Remca Evenepoela, ki je zdaj korak pred nami," je še dejal Zeeman.

Če bo vse šlo po načrtu, potem se bosta prav Roglič in Evenepoel spet udarila. Pomerila sta se že na letošnji španski Vuelti. Roglič je v zadnjem tednu zaostajal samo za Evenepoelom, potem pa je moral zaradi padca in poškodbe odstopiti. Evenepoel, ki se je dolgo pripravljal samo na Vuelto je bil boljši predvsem v vožnji na čas. Na Giru bodo kar tri posamične vožnje na čas. Poleg tega bo zadnji teden zelo zahteven.

"Tam potrebuješ prav poseben sposobnosti. Primož je favorit. Remco je favorit. Geraint Thomas je favorit. In še nekateri drugi fantje bodo tam, ki bodo tem otežili delo," še pravi Zeeman. Resnično bodo mnogi na Giru. Poleg že omenjenih še vsaj Joao Almeida, Aleksander Vlasov, Jay Vine, Thibaut Pinot … Po drugi strani bo tokrat prvič kot edini adut za skupni seštevek na Touru nastopal Jonas Vingegaard.

Ta bo branil zmago, zato je jasno, da ima prednost pred Rogličem. Pri Jumbo Vismi so prepričani, da lahko letošnjo zmago ponovijo. A Zeeman je izpostavil tudi to, da Roglič še ni rekel zadnje besede: "Primož še vedno verjame, da lahko pri njegovih letih premaga kolesarje, kot so Evenepoel, Pogačar in Vingegaard. Leta 2021 je postal olimpijski prvak v vožnji na čas, kajne? To ni tako dolgo nazaj. Bo še lahko dobil Tour v prihodnosti? Da. Mislim, da ga bo lahko."

A najprej Giro. Ob sebi naj bi Roglič imel močno ekipo. Tudi Jana Tratnika in Wilca Keldermana, ki je že bil tretji na dirki po Italiji. "Če želiš dobiti tritedensko dirko, potem moraš na start priti z zelo močno ekipo. Potrebujemo kolesarje, kot je Wilco in seveda moramo upati, da bo dovolj dober, da bo lahko dolgo vztrajal ob Primožu," je še zaključil Zeeman.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ