Ogorčenje ob spreminjanju pravil in iskanje "rešitev"

Ogorčenje ob spreminjanju pravil in iskanje "rešitev"
15.02.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Položaj “želva oziroma “Super tuck”. Prepovedano. Roke čez balanco, pa čeprav med pobegom. Prepovedano. Kako so se odzvali kolesarji?

Nova pravila, s katerimi želi Mednarodna kolesarska zveza poskrbeti za večjo varnost na kolesarskih dirkah so vsekakor dvignila veliko prahu. Predvsem dve v zadnjem obdobju zelo priljubljeni drži.

UCI je namreč prepovedal uporabo pozicije, ki jo je na spustih “izumil” Matej Mohorič. Poleg tega pa še pozicijo, ki se je uporablja predvsem v pobegih oziroma pri narekovanju ritma. Torej, ko ima kolesar roke čez balanco in se v bistvu z rokama ne drži ročic ali balance, ampak samo sloni na njej. Odzivi kolesarjev na vse skupaj so različni.

"UCI. Koliko kolesarjev ste zares vprašali glede spremembe takih pravil? Vse skupaj postaja vse bolj zapleteno in UCI bi se moral ukvarjati z zadevami, ki jih mora prioritetno rešiti," je na twitterju zapisal Andre Greipel. Matteo Trentin vsem, ki kritizirajo ukrepe očita, da je bilo na sestanek z UCI povabljenih več kot osemsto odzvala pa sta se samo on in Philippe Gilbert.

Poleg tega naj bi si dokument s podatki naložilo vsega 16 kolesarjev: "Nihče ne more reči, da ni bil informiran. Kolesarji morajo preveriti e-maile in preveriti nova pravila. Najlažje je tvitati o tem, da niso bili obveščeni. Če bi kdo želel oporekati predlogom, je imel priložnost. A odziv je bil slab. Ne vem, koga bi lahko krivili za to, a to nisva ne jaz, ne Phil. Niti CPA. Morda bi morali kolesarji manj časa preživeti na TikToku in biti bolj aktivni."Kljub tem besedam je bilo zaradi napovedanih ukrepov UCI veliko prahu. "Koliko kolesarjev je padlo, umrlo ali ostalo nepokretnih zaradi “super tuck” pozicije ali pri držanju rok čez balanco? Koliko pa jih je zaradi nevarnega cestišča, motoristov in napačnih ograj? Jih lahko štejete," je na twitterju zapisal Louis Vervaeke. "Hey, UCI. Zdi se, da ste ostali brez idej, kam zapeljati ta naš šport," je med drugim zapisal Jan Bakelants.

Predvsem pa so se mnogi obregnili ob dejstvo, da gredo ukrepi v smer, kaj morajo početi kolesarji, medtem ko bi morali bolj vključevati tudi organizatorje. Lanski prizori z dirke po Poljski so še kako živi. "Mislim, da sta pravili glede rok čez balanco in položaja “super tuck” dobri. A še vedno čakam, kako bodo kaznovali organizatorje dirke po Poljski," je zapisal Jacopo Guarnieri.

"Mislim, da sta pravili glede rok čez balanco in položaja “super tuck” dobri. A še vedno čakam, kako bodo kaznovali organizatorje dirke po Poljski."
Jacopo Guarnieri

"Mi sami se bomo odločili, kako bomo kolesarili in kako se bomo spuščali. UCI pa mora poskrbeti za stvari, ki se jih bolj tičejo. Te morajo biti v redu." Oglasil se je tudi Dan Martin, ki je podprl nove ukrepe: "Mislim, da moramo Zvezi čestitati, ker je končno aktivna. Prevečkrat je sprejemanje pravil reakcija na hude poškodbe ali še kaj slabšega. Kolesarjenje brez čelade je povsem varno, dokler ne padeš in se udariš v glavo. Ograje na dirki po Poljski so bile 12 let varne. To sta samo dva primera."

Seveda so zagovorniki novih pravil opozorili, da so kolesarji tudi vzorniki. Da med elito resda ni prišlo do hudih padcev zaradi takega načina vožnje, a malokdo pomisli, da skušajo pložaje svojih vzornikov oponašati mladi kolesarji. To je sicer res, a Matej Mohorič je vendarle izpostavil: "Če je tako, potem moramo prepovedati šport in vse ostale ekstremne športe tudi. Čakaj, saj ne smeš poskušati doma tega, kar ljudje počno na televiziji."Zaenkrat komisarji kolesarje zgolj opozarjajo na prepovedano držo. Zanimivo, ravno od 1. aprila naprej pa bodo prekrškarje tudi že kaznovali. Vsekakor pa bomo zdaj videli nekaj novi različic. Do kje bodo kolesarji šli? Že na dirki Etoile de Besseges in na dirki po Provansi smo lahko videli, da so ubežniki nekoliko spremenili držo. Filippo Ganna je ravno tako imel roke čez balanco, a je vseeno držal tudi ročice, čeprav z notranje strani. Podoben položaj je zavzel tudi Luis Mas. Le kakšne položaje bomo spremljali na spustih?

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ