Paolo Savoldelli: "Zdaj ni takega spustaša, kot sem bil sam"

Paolo Savoldelli: "Zdaj ni takega spustaša, kot sem bil sam"
18.11.2019 AVTOR: DZ

Savoldelli je za slovenske medije govoril o Tadeju Pogačarju, Primožu Rogliču … spustih. “Zdaj ni takega spustaša, kot sem bil jaz,” pravi. Kaj pa Matej Mohorič?

Na predstavitvi ekipe ALE BTC Ljubljana v Veroni je kot sovoditelj na odru blestel tudi Paolo Savoldelli. Nekdanji kolesar, ki se lahko pohvali z dvema dobljenima dirkama po Italiji, pa tudi z etapno zmago na dirki po Franciji je še vedno prisoten v kolesarstvu in ga podrobno spremlja. Po prireditvi si je vzel nekaj minut tudi za slovenske medije, ki so bili prisotni na prireditvi. Seveda so se vprašanja nanašala na slovenske kolesarje, ki krojijo sam svetovni vrh.





O Primožu Rogliču: Letos je dobil res ogromno dirk. Čeprav v kolesarstvu ni prav veliko časa, pa je pokazal, da ima glavo na pravem mestu in predvsem, da ima še “prostor” za napredek.

O Tadeju Pogačarju: Še en zelo nadarjen fant. Seveda obstaja nevarnost, da je prezgodaj tako zelo dober. Zmagati je težko, a še težje je te uspehe ponavljati. Vedno znova zmagovati. Pomembno bo, da bo ostal miren, da bo ostal osredotočen na kolo in treninge. To je pač še ena izmed odlik, ki jih mora imeti dober kolesar.

O slovenskih uspehih: V športu je že tako, da pride obdobje, ko najdeš dva, tri šampione, potem pa si morda tudi deset let brez pravega rezultata. Tako pač je. Vedno. Zdaj imate pred sabo lepa leta.

O mladih kolesarjih, ki krojijo svetovni vrh: Remco Evenepoel, ki je že v prvem poskusu dobil tako dolgo dirko, kot je klasika v San Sebastianu. Tu je Egan Bernal. Z njim so pri Skyju, tako ko so videli, kako nadarjen je, podpisali večletno pogodbo. Seveda je imel na Touru tudi veliko sreče, saj je predtem padel Chris Froome. Premagati je moral še klubskega kolego Thomasa. Predtem bi moral nastopiti na dirki po Italiji, vendar zaradi padca tega ni mogel storiti. Šel je na dirko po Švici in zmagal, potem pa je dobil še Tour. To dokazuje, da ima poleg fizične nadarjenosti tudi glavo na pravem mestu.

O trasi Toura in Gira: Trasa Toura je letos zelo zahtevna. Tour, ki se je v zadnjih letih zelo spremenil so trasirali z namenom, da pomagajo Francozom, ki so dobri na vzponih. Giro pa je nekoliko lažji, kot v preteklosti. Mislim, da želijo organizatorji s tem privabiti kakšnega šampiona več, ki ni tako dober na vzponih, ampak je boljši v vožnji na čas.

O Rogliču in Dumoulinu: Primož Roglič in Tom Dumoulin sta zdaj v isti ekipi in morali bodo dobro razdeliti vloge. Po mojem mnenju bodo Rogliča popeljali na Tour. Na Giru je bil odličen, potem je dobil Vuelto. Mislim, da je čas, da vse stavi na Tour. Sicer ne vem, če je to že potrdil, vendar verjamem, da bo tako. Odpeljati Giro in Tour je težko. Nekoliko lažje je odpeljati Tour in Vuelto. Najlažje pa Giro in Vuelto. Če vse staviš na Tour, potem moraš Giro izpustiti.

O olimpijskih igrah takoj po Touru: Prepričan sem, da Roglič razmišlja tudi o olimpijskih igrah, predvsem o vožnji na čas. Mislim, da se lahko dobro odpelje Tour in potem še olimpijske igre, pa čeprav je le nekaj dni razlike. Ponavadi se ti forma s Toura pozna še dva do tri tedne. Takoj po Touru letiš, potem pa plačaš to utrujenost. Ampak, če je glava na pravem mestu, potem se lahko združi oboje.

O tem, kdo si zasluži “zlato kolo” oziroma Velo d’Or za najboljšega v sezni: Dal bi ga Eganu Bernalu. Dobiti Tour tako mlad je nekaj neverjetnega. Rogliču bi dal nagrado za konstantnost, saj je bil v formi vso sezono. A glavno nagrado bi podelil Bernalu.

O znamenitem spuščanju: Na spustih sem bil najboljši, res sem znal izkoristiti spuste. Na dirkah sem se po zaslugi spustov vračal v igro za zmago, celo zmagoval. Trenutno ni takega, ki bi navzdol lahko naredil tako razliko. Nisem bil nor, ampak preprosto sposoben dobro odpeljati spust. Mislim, da zato, ker nisem imel strahu, saj na spustu praktično nikoli nisem padel.

O trenutno najboljših spustaših: MIslim, da bi trenutno zelo hiter lahko bil Sagan, morda še kdo. Ampak, trenutno ni takega, ki bi bil res dober na vzponih in bi potem dobro odpeljal še spust, na katerem bi naredil razliko.

O spustih Mateja Mohoriča: Videli bomo, ko bodo prišle prave etape. Res je hiter. To smo pred leti videli v Firencah, ko se je vozil v tistem položaju na kolesu. Ampak, lahko greš enkrat zelo hitro, razliko pa narediš, če znaš to ponavljati.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ