Patrick Lefevre: Usmeril puščice proti mnogim

Patrick Lefevre: Usmeril puščice proti mnogim
17.05.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Najprej je okrcal organizatorje za širitev koronavirusa, govori o tožbah za obrekovanje. Zelo glasen je glavni mož Soudal Quick Stepa Patrick Lefevre.

Patrick Lefevre je v enem izmed očitno vse številčnejših nastopov pred novinarji dejal, da je Remco Evenepoel še vedno pozitiven na Covid-19 in da bo po vsej verjetnosti deset dni povsem brez treninga. Potem pa bo moral opraviti zdravniške, predvsem kardiološke preglede.

Mnogi so ekipi očitali, da je zapustil dirko po Italiji, potem ko se mu vožnja na čas kljub zmagi ni izšla po načrtih in ni imel velike prednosti pred ostalimi. Predvsem pred Primožem Rogličem je imel 47 sekund naskoka, kar je bilo zagotovo manj od pričakovanj pred nedeljskim kronometrom. Očitke je Lefevre zavrnil: “Bil je bolan kot pes,” bi lahko prevedli njegov odgovor:

“To je bilo očitno, ni ti treba biti zdravnik, da bi to videl. Bil je pozitiven in ljudje potem rečejo, da je domov odšel nalašč. Če bi šel do odvetnika, potem bi najbrž vsak, ki je kaj takega rekel zašel v težave. To je obrekovanje. Slovenski trener je nor.” Seveda je to bil odziv na nastop Martina Hvastije v podkastu na spletni strani MMC.

“Na Giru smo prišli po zmago. Videli pa ste lahko, da se je Remco slabše počutil že dan pred kronometrom. Vidno je bil utrujen, a vseeno je dobil vožnjo na čas. Zasluži si spoštovanje. Hiter odhod Remca Evenepoela so kritizirali tudi pri časopus Gazzetta dello Sport. Gre za časopis, katerega lastnik je RCS Sport, torej agencija, ki organizira tudi dirko po Italiji. Napisali so članek z naslovom:

“Veliki šampion si kariero zgradi s tem, kako se sooča s težavami.” Namigovali so, da bi Evenepoel lahko ostal v karavani. Poleg tega so pri tuttobiciweb.it namignili, da naj bi Remcu Evenepoelu organizator plačal pol milijona evrov za nastop na Giru. Direktor dirke po Italiji Mauro Vegni pa je ekipi očital, da ga niso obvestili o odstopu še pred nedeljsko uradno objavo novice:

“Sem nisem prišel, da bi se opravičil Vegniju. Sem se samo ustavil na pijači. Ampak, imajo prav. Kot ekipa bi jih morali najprej obvestiti. Ni mi jasno, kako jih nekdo ni poklical. Bil sem doma, ko se je to zgodilo in v tistem trenutku je bilo, kot da bi eksplodirala bomba. Vsi so bili šokirani. Mislim, da lahko ljudje to razumejo.” Že včeraj je Lefevre organizatorjem očital, da niso dovolj poskrbeli za varnost kolesarjev v boju proti koronavirusu, saj ukrepov praktično ni bilo.

Obenem je namignil, da je Jumbo Visma lahko startala, čeprav je imela številne pozitivne v ekipi. Glede programa dirk v prihodnosti njegovega glavnega aduta pa: “Mislim, da ne bi bilo dobro, če bi Remco šel na Tour zgolj nabirati izkušnje. Za Giro je delal več mesecev. Ljudje se nočejo sprijazniti s tem, da je Remco Giro zapustil zaradi koronavirusa. To je eno sranje,” pa je za cyclingnews.com še dejal Lefevre: “Zanj je bil Giro pomemben, ampak zdaj smo dobili potrditev, česa vsega je sposoben. Mislim, da ga ni treba biti strah nastopiti na naslednji tritedenski dirki. Pa naj bo katerakoli.” Oglasil se je tudi zdravnik ekipe Toon Cruyt, ki je poudaril, da je zdravje kolesarja na prvem mestu:

“Z zdravjem kogarkoli ne bom tvegal. V nasprotnem primeru nisi vreden tega poklica. Dovolj je bila izkušnja s Timom Declercqom takoj potem, ko je staknil Covid-19. Slišal sem tudi dovolj zgodb o težavah s pljuči in srcem. Temu se moraš kot mlad nadarjen kolesar, ki ima še vse pred sabo izogibati. Med vrnitvijo domov sem se slišal z Remcom, ki se ni počutil najbolje. Doma se je spet testiral in še vedno je bil pozitiven. Zato ne bi imelo nobenega smisla, če bi čakali na prost dan. Ne obžalujem tega, da nisem fantom zaukazal nositi mask. Mislim, da to ne bi ničesar spremenilo. Remco je eden izmed tistih, ki še niso imeli Covid-19. Morda ga je zato zdaj staknil. Ne vem.”

Je pa očitno vseeno prišo do okužbe znotraj ekipe, saj z Girom danes niso nadaljevali naslednji kolesarji Soudal Quick Stepa: Jan Hirt, Louis Vervaeke, Josef Černy in Mattia Cataneo. Na dirki ostajajo tako samo trije kolesarji te ekipe.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ