Pedersen najhitrejši v Kuurneju, van der Poel 1500 m prekratek

Pedersen najhitrejši v Kuurneju, van der Poel 1500 m prekratek
28.02.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Bivši svetovni prvak Mads Pedersen je v ciljnem šprintu klasike Kuurne - Bruselj - Kuurne izkoristil odlično delo ekipe in slavil na svoji drugi tlakovani klasiki v karieri. Dan je zaznamoval Mathieu van der Poel s pobegom.

Mads Pedersen je imel v soboto obilico smole na Omloop Het Nieuwsbladu, v nedeljo pa se mu je vse sestavilo v šprintu v Kuurneju.

Kuurne je dolgo veljala za šprintersko klasiko, potem pa so prireditelji nekoliko spremenili traso dirke v zaključku, ki je postal precej bolj odprt. Lani je z napadom do zmage prišel Kasper Asgreen, tudi letos pa bi kmalu slavje pripadlo ubežnikom.

Dobrih 80 kilometrov pred ciljem je z Jhonatanom Narvaezom napadel Mathieu van der Poel, ki je v Belgijo prišel tik pred zdajci, potem ko se je njegova ekipa Alpecin Fenix zaradi koronavirusa umaknila z UAE Toura.

Van der Poel je dobil prvo etapo v ZAE minulo nedeljo, tudi teden dni kasneje pa je bil v zelo dobri dnevni formi. V ospredju se je oblikovala skupina petih kolesarjev (van der Poel, Narvaez, Hvideberg, Zakharov, Gamper), med katerimi je bil van der Poel prepričjivo najmočnejši in je zato tudi moral postoriti največ dela.

Na vzponih je narekoval oster ritem, zato se je prednost gibala okrog minute, v ozadju pa se je od pelotona odcepila močna skupina zasledovalcev in začel se je boj, ki je trajal vse do zadnjih metrov. Še ob vstopu v zadnjih 10 kilometrov se je tehtnica nagibala na stran ubežnikov, nato pa sta veliko dela postorila Kasper Asgreen in Stefan Kung, ki sta zasledovalce pripeljala do ubežnikov 1500 metrov pred ciljem.



Van der Poel se je vmešal tudi v šprint, ampak ni imel dovolj moči, da bi prišel do zmage. V precej močnem vetru v prsa je Jasper Stuyven lepo pripravil položaj za Madsa Pedersena, ki se je izstrelil prepričljivi zmagi naproti. Drugi je bil Anthony Turgis, zelo dobro je šprintal tudi Tom Pidcock, ki je prišel do tretjega mesta.

»Lani sem se naučil, da na tlakovanih klasikah ne moreš zmagovati le s surovo močjo, začel sem precej bolj uporabljati tudi glavo in čakati na svoj trenutek. Uspelo mi je lani na Gent - Wevelgemu in to je taktika, ki jo bom uporabljal tudi v tej sezoni,« pravi nekdanji svetovni prvak, ki bo v takšni formi med glavnimi kandidati na vseh tlakovanih klasikah, tudi na dirki po Flandriji in Pariz - Roubaixu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ