Peta Diagonala335 z rekordnim številom udeležencev

Peta Diagonala335 z rekordnim številom udeležencev
20.06.2021 AVTOR: Sporočilo za javnost, Fotot: Borut Birsa Photography

V Trdkovi vasi, blizu znamenitega tromejnika med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko, se je letos na pot po celotni diagonali Slovenije podalo 189 udeležencev.

V okviru dogodka in istoimenskega projekta Diagonala335, se je še 19 udeležencev karavani pridružilo v Ljubljani, kjer je bil start Diagonal'ce, ki udeležence pelje po krajši trasi od Ljubljane do Portoroža. Na cilju v Portorožu je svojo osebno zmago nad uspešno opravljenemu kolesarskemu podvigu v morju ali v senci borovcev slavilo kar 189 kolesarjev. V sklopu celotnega dne je namreč odstopilo zgolj 19 kolesarjev, za katere se je izkazalo, da poti niso zmogli. Tisti, ki so vztrajali do cilja, pa so na Obali prejeli spominske medalje, aplavze in vzklike spodbude. Videli smo potne srage, a bolj pomembno je, da smo videli nasmehe, celo solze sreče. Posebej presenetila nas je demografska statistika letošnjih udeležencev. Najmlajši kolesarji, ki so se na pot podali v spremstvu staršev, so bili stari 16 let, najstarejši so bili še v svojih 60-ih. Prvič letos je bilo kar 10 % prijavljenih na podvigu žensk, kar je bistveno več kot katerokoli leto doslej.

Že od starta je lepo vreme udeležencem zagotavljalo razglede, ki jih lahko doživiš samo s kolesom. Že res, da je bil sam podvig zaradi poletne vročine bolj naporen, a so kolesarji kljub vsemu priznali, da imajo mnogo raje sončno vreme, kot da jih med vožnjo pere dež. Po celotni trasi so nabirali vtise poletne noči, kolesarjenja pod zvezdnim nebom, sončnega vzhoda, nežnega in pekočega sonca, sončnega zahoda in osvežitve slovenskega morja. Za dodaten dober vtis pa so poskrbeli prostovoljci ter slovenska podjetja in gostinski lokali, ki so na skupno 12 postojankah po trasi zagotavljali osvežitev in dobro vzdušje za druženje med udeleženci.

Mnogo bolj pomemben vidik sreče pa je dejstvo, da je pot minila brez večjih nezgod. Naš skrbno izbrani zdravstveni tehnik, ki smo ga preimenovali v diagonalinega motorista reševalca, se je k sreči lahko bolj izkazal kot animator, kajti potrebo po zdravstveni pomoči v celotnem dnevu so izkazali zgolj trije kolesarji. V dveh primerih je šlo za bolečine zaradi dolgoletnih poškodb, v enem primeru se je padec kolesarja k sreči končal zgolj s praskami in raztrganem dresu. Žal pa je en kolesar svoj dan zaključil v reševalnem vozilu nujne medinske pomoči, s katerim so ga odpeljali iz Kozine. Izvedeli smo, da ni potreboval bolnišnične oskrbe, zdelala ga je zgolj prehuda slabost, vrtoglavica in dehidracija. Naš skrbno izbrani mobilni servis koles pa je poročal o približno 20 posegih na kolesih. V teh primerih pa je šlo za menjavanje zračnic in podobno enostavnejše tehnične pomoči.

Na najdaljši postojanki, ki nam jo tradicionalno ponudijo pred Športno zvezo Ljubljane, nas je obiskal prvi častni ambasador Diagonale335, eden najbolj znanih slovenskih biatloncev, Jakov Fak. Nasmejan in srčen, kot je, je povedal, da je vesel in ponosen diagonalinega naziva, četudi je ta neprimerljiv s kakršnimkoli tekmovalnim dosežkom. »Vesel sem, da sem z vami in vas podpiram. Ta projekt je povezal nas in celotno Slovenijo! Z njim skrbite za dve ključni vrednoti: gibanje in dobrodelnost. Seveda si želim, da bi dobrodelnosti lahko bilo manj, ampak dejstvo je, da jo mladi nadarjeni športniki zelo potrebujejo, zato je toliko bolj pomembno, da Diagonala335 podpira Botrstvo v športu,« je med drugim povedal Fak. Žal se kolesarjenju tokrat ni mogel pridružiti, vendar je obljubil, da se zagotovo še srečamo in skupaj kaj »ušpičimo«.

Kolesarji, ki so se letos pridružili že tradicionalni peti Diagonali335, so pod sloganom »Zmigajmo Slovenijo!« kolesarili za dober namen. Diagonala335 je namreč v osnovi dobrodelno kolesarski dogodek, s katerim se zbirajo sredstva za projekt Botrstvo v Športu, ki poteka pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenija – Združenja športnih zvez in Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje. Dobrosrčnost udeležencev pa je bila dodatno izrazita na cilju, saj so, poleg tega, da so kolesarili za dober namen, med seboj razvili iskreno kolegialnost in tkali prijateljstva. Prav ta vrednota pomoči sočloveku je tako povezala in zmigala Slovenijo. Organizatorji dogodka, z vodjo projekta Simonom Erženom na čelu, kolesarji z družinami in ostali udeleženci dogodka, prostovoljci, slovenska podjetja ter gostinski in turistični ponudniki, strokovna in interventna podpora, PGD Trdkova, Športno društvo Trdkova ter Občina Kuzma, smo od začetka do konca udejanjali besedilo himne Diagonale335. Ta celotno Slovenijo poziva h gibanju in dobrosrčnosti. Pesem in vzklik sta bila motivacija vsem, da smo dogodek izpeljali na najvišji možni ravni, obenem pa je to čudovita popotnica za Diagonalo335 2022.

Značke: Cestno
Ključne besede:
Diagonala335
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ