Philipsen junak vetrovne etape v ZAE, Pogačar zadržal vodstvo

Philipsen junak vetrovne etape v ZAE, Pogačar zadržal vodstvo
24.02.2022 AVTOR: N. Gr., foto: UAE Tour

Dirka po Združenih arabskih Emiratih se je nadaljevala s povsem ravninsko peto etapo, kjer je pričakovano razplet krojil tudi veter. Predvsem v prvem delu se je glavnina trgala, na koncu pa je v šprintu slavil Jasper Philipsen.

Če smo v prvih dveh dneh na UAE Touru spremljali ravni etapi z vetrom v prsa, ki je poskrbel, da je bilo dirkanje počasno in ne preveč stresno za kolesarje, so se tokrat spopadli z vetrom s strani.

Že v prvem delu je prišlo do raztrganja pelotona, v ospredju je ostala skupina kolesarjev s Tadejem Pogačarjem na čelu, v kateri so ritem narekovali kolesarji Bore Hansgrohe, njihova prednost je že znašala pol minute. V ozadju so bili aktivni kolesarji Ineosa in Bahraina, ki so zamudili selekcijo, po zaslugi lokomotiv Filippa Ganne in Luka Plappa pa so ujeli priključek nazaj in krize je bilo konec. Skupina v ospredju je pobrala bonfikacijske sekunde, šprintal je tudi Pogačar in prednost pred Ganno povečal na štiri sekunde.

Za nosilca rdeče majice pa akcije še ni bilo konec, sedem kilometrov pred ciljem mu je počila zračnica, a je s pomočjo ekipe do zaključka še uspel ujeti glavnino in tako ni izgubil nič časa.

Sledil je hiter šprint, v katerem je bil v najboljšem položaju Sam Bennett. Cel zadnji kilometer je nosilec zelene majice Jasper Philipsen preživel v njegovem zavetrju, nato pa je v zadnjih 50 metrih kot puščica švignil mimo Irca, ki očitno še ni v vrhunski formi, in se veselil prepričljive zmage.

Kooij se prebija med šprintersko elito

»Bila je zelo hitra etapa, imeli smo dober načrt v zaključku, žal pa je mojemu zadnjemu pomočniku padla veriga z verižnika, zato sem se moral sam znajti v gneči. Ujel sem zavetrje Bennetta in uspel dokončati delo. Vsaka zmaga je nekaj posebnega, teh občutkov se nikoli ne naveličaš,« je v cilju razlagal Philipsen, najboljši šprinter na letošnji dirki.

Za drugo mesto je v zadnjih centimetrih mimo Bennetta prilezel še 20-letni Olav Kooij, ki dokazuje, da bo že letos nevaren tudi v šprintih svetovne serije, še dve leti nazaj pa je blestel tudi na klasikah v Sloveniji in Istri.

Jutri se šprinterski boji na UAE Touru nadaljujejo s še eno ravninsko etapo, ki se bo zaključila na prizorišču EXPA 2020.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ