Pinarello Dogma X

Pinarello Dogma X
02.11.2023 AVTOR: Vladimir Pakrac, foto: Pinarello

V začetku leta so pri Pinarellu najavili prihod serije vzdržljivostnih specialk X.

Po začetni predstavitvi modelov X1 in X3 se je zdaj izkazalo, da sta bila to zgolj prva v seriji šestih modelov, katere krono predstavlja Dogma X.

S tem so pri Pinarellu logično dopolnili dvotirno strategijo serij F in X na področju cestnih koles. Pri tem smo prvo že dodobra spoznali - lani na preizkusu nove Dogme F, tekom letošnjega leta pa s testom dostopnejšega, a še vedno tekmovalno urezanega modela F7. In če je serija F s prvo črko angleške besede za hitro (fast) namenjena kolesarjem, ki želijo voziti hitro, pa je povsem logično, da so kolesa X namenjena tistim z željo po udobnejši vožnje, ki ni nujno vezana le na asfaltirane ceste.

Po tem, ko so Italijani v začetku leta predstavili modela X1 in X3, ki si delita okvir iz ogljikovih vlaken T600, japonskega proizvajalca Toray, sedaj na trg pošiljajo še novi X5 (T700), ki si kalup okvirja deli z dražjima X7 in X9 (T900) ter povsem novo Dogmo X - iz najboljšega kar premorejo pri Torayu – tkanine Toray T1100.

X za učinkovito udobje

Ker pri Pinarellu ne znajo drugače, so se tudi pri seriji X piljenja detajlov lotili v vetrovniku – vse z namenom doseganja čim večje aerodinamične učinkovitosti obeh oblik okvirjev.

X5, X7, X9 in Dogma X tako ostajajo nezamenljivi Pinarelli, ki sledijo oblikovnim elementom izvirne Dogme, z valovitimi oblikami in kultno vilico Onda. Od običajne Dogme jih na prvi pogled loči spoj zadnjega trikotnika s prednjim, v katerega so obsedežne cevi (t.i. seatstayi) vpete na štirih koncih, kar s strani tvori značilen oblikovni element, ki nakazuje na črko X.

Prav spoj, ki ga pri Pinarellu imenujejo »X-Stays« naj bi odločilno vplival na prožnost okvirja v vertikalni smeri, kar zagotavlja boljše blaženje vibracij s terena in s tem udobnejšo vožnjo. Na to, da je serija X zmožna opraviti tudi z blažjimi makadamskimi avanturami, so pri Pinarellu želeli pokazati s tem, da so kolo novinarski srenji predstavili na makadamskih odsekih znamenitih belih cest z dirke Strade Bianche.

A ker je ime Dogma vendarle nerazdružljivo povezano s hitrostjo, je pri najdražjem modelu serije spoj X-Stays še prečno ojačan, kar povečuje vzvojno togost zadnjega dela in se odraža pri učinkovitejšem prenosu sile pri pospeševanjih. Temu, da so kolesa serije X namenjena udobnejši vožnji na širšem spektru podlag je prilagojena tudi geometrija, ki se od agresivneje naravnane serije F razlikuje po pokončnejšem položaju kolesarja na kolesu, kar je posledica višje razdalje med višino gonilne osi in krmilom (stack) in krajšim stegom (reach).

Za udobje skrbi tudi sodobno odmerjen prostor za namestitev širših plaščev – serijsko bodo na kolesih nameščeni 35 milimetrski plašči, ki so jih pri Pinarellu razvili z drugim italijanskim gigantom, Pirellijem. Kot smo tega pri Pinarellu že vajeni, bodo vsi modeli X na voljo v kar 9 velikostih, Dogma X pa celo v 11. Italijani so ob tem še enkrat poudarili, da si nikoli ne bodo dovolili, da bi bil kupec njihovih koles prisiljen pravo velikost izbrati med šestimi konfekcijskimi številkami, kot pri nakupu majice. Kapo dol!

Značke: Trgovina
Ključne besede:
Pinarello Maxisport
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ