Pinot o ketonih in terapevtskih izjemah: »Še vedno imamo peloton dveh hitrosti«

Pinot o ketonih in terapevtskih izjemah: »Še vedno imamo peloton dveh hitrosti«
15.02.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Thibaut Pinot je v intervjuju za francoski L Equipe opisal svojo dolgotrajno rehabilitacijo po poškodbi hrbta, se dotaknil razočaranj na dirki po Franciji in bil zelo oster glede uporabe ketonov in terapevtskih izjem.


Sezona 2020 je bila za Thibauta Pinota sezona za pozabo. Na dirko po Franciji je prišel kot eden izmed favoritov, a se je njegova dirka praktično končala že s padcem v zaključku 1. etape v Nici, kjer si je poškodoval hrbet. Pinot je vztrajal na Touru, a ni bil konkurenčen najboljšim, zaradi poškodbe hrbta pa je odstopil tudi na Vuelti.

»Po Vuelti sem si vzel šest tednov premora, a ni pomagalo, zato smo se skupaj z ekipo odločili za zdravljenje s kortikosteroidi. Izogibal sem se jim, kolikor sem se lahko, a ker sem bil še daleč od prvih dirk, sem se odločil, da bom poizkusil še s to terapijo,« je zdravljenje opisal Pinot.

Francoz se je sicer v preteklosti že večkrat obregnil ob njihovo »zlorabo«, v intervjuju je še enkrat več pojasnil svoje stališče: »Zagovarjam dejstvo, da so terapevtske izjeme za jemanje kortikosteroidov eden od glavnih problemov modernega pelotona. Še vedno imamo peloton dveh hitrosti, ne spoštujejo vsi enakih pravil, o tem sem povsem prepričan. Videl sem, kakšen učinek so imeli kortikosteroidi name še dva tedna po koncu njihove uporabe. Nekateri kolesarji jih jemljejo tik pred dirkami, ko uradno sicer niso na tekmovanju, a kortikosteriodi še vedno učinkujejo, ko se dirka začne. Sami ocenite, kako pošteno je to, …« pravi Pinot.

30-letni Francoz še vedno ni povsem pozdravil težav s hrbtom, na pripravljalnem kampu v Španiji bi moral prvič trenirati nekoliko bolj intenzivno, a mu težave niso omogočale najhujših naporov. Sezono bi moral začeti konec februarja na dirki Tour des Alpes Maritimes, a pravi, da so možnosti za njegov nastop 50 - 50.

Pinot se je dotaknil še uporabe ketonov, ki v zadnjih letih delijo mnenja: »Mislim, da bi tako ketoni kot uporaba kortikosteroidov s terapevtskimi izjemami (TUE) morala biti striktno prepovedana. Če kdo potrebuje terapevtsko izjemo, potem ni zdrav in sploh ne bi smel biti del dirke. Enako je s ketoni, mislim, da prinašajo nepošteno prednost. Zakaj kolesarji mečejo svoje bidone ob cesto, majhne paketke s ketoni pa skrbno spravijo v svoj žep?,« se je Pinot dotaknil afere z Remcom Evenepoelom, ki je imel ob padcu na dirki po Lombardiji v žepu tetrapak, v katerem naj bi domnevno bili ketoni, ki sicer v kolesarstvu niso prepovedani.

Nato je Pinot nadaljeval: »Ketoni ti pomagajo tudi izgubiti kilograme, kar je nekaj najtežjega v kolesarstvu. Si predstavljate, kako je trenirati šest ali sedem ur, nato pa jesti dovolj, da ohraniš moč in mišično maso, a hkrati izgubiš kilograme?« V nadaljevanju je priznal, da na ravnanje drugih kolesarjev ne more vplivati in da lahko le sledi svojim načelom do konca kariere, je pa opozoril na vse večji razkorak v ravnanju kolesarjev, ki so del skupine za čisto kolesarstvo MPCC (10 WorldTour ekip) in kolesarjev, ki niso zavezani njihovim pravilom.

Pinot se je dotaknil tudi razočaranj na Touru in načrtov za letošnjo sezono, v kateri bo rumeno pentljo izpustil, bo pa nastopil na Giru: »Tour je najboljša dirka, če si v ospredju, sicer pa je to nekaj najtežjega na svetu. Po dveh letih razočaranj so se v meni naselili dvomi, težko se spopadam s pritiski v Franciji in zato sem vodstvu ekipe dejal, da letos želim izpustiti Tour. Želim spet uživati na kolesu in si na Giru povrniti samozavest, a ne bom kapetan ekipe, tudi če bom v vodstvu želim, da kolesarji dirkajo tudi za svoj rezultat. Ne želim še enkrat razočarati ekipe.«

Francoz je nedvomno ljubljenec navijačev, ker zna pokazati čustva, zna pa biti tudi zelo muhast, kar priznava tudi sam: »Če bi bil športni direktor, si ne bi želel kolesarja, kot sem jaz. Sem drugačen, imam svoje zahteve in ne vem, kako trenerji to sploh zdržijo.«

Za konec je Pinot še zatrdil, da v Franciji še ni rekel zadnje besede: »Prepričan sem, da sem na Touru še vedno lahko konkurenčen in da bom še dosegel velike stvari. Morda v naslednji sezoni, morda kasneje, v tem trenutku so rezultati zame drugotnega pomena, najprej bi rad počistil z razočaranji.«



Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ