Pivot Mach 5.5

Pivot Mach 5.5
22.06.2018 AVTOR: Vladimir Dovla Pakrac, foto: Tit Košir

Prepričan sem, da se marsikdo spomni zlatih časov formule 1 z začetka tisočletja. To so bili časi, ko je tehnologija v avtomobilih že dosegala raven vesoljske znanosti.

To je bil tudi čas popolne prevlade Ferrarija. In prav krvavo rdeči bolidi so bili prva asociacija, ko sem predse dobil novega Macha 5.5. Zanimivo je, da ob deljenju hitrosti 1 Macha z vrednostjo 5.5, dobimo rezultat 217, kar je precej dober približek povprečnim hitrostim, ki so jih na dirkah formule 1 dosegali bolidi takratnega časa. Dvomim, da se je ob iskanju imena za novega Macha to podilo po glavah produktnih vodij v Pivotu, a težko se je otresti občutka, da je Mach 5.5 zasnovan za brezkompromisen boj z uro, ki bo v kolesarju vzbudil najbolj prvinske dirkaške občutke. Na to Mach 5.5 igra že z barvo okvirja. Je že tako, da kombinacija rdeče in črne pri ljubiteljih hitrosti ne bo nikoli iz mode.

Uravnoteženost v preprostosti

Neverjetno lahek (2,35 kg) in tog okvir, ki bi ga glede na hod zadnjega vzmetenja umestili v razred trail koles, ponuja vse, česar si želi pristni gorski kolesar. Ni naključje, da sem praktično enake besede uporabil že v majski izdaji Bicikla. Takrat sem opisoval Machovega 29-palčnega sorodnika Switchbladea in prav neverjetno je, kako podoben jezik govorijo Pivotova kolesa. Med bogato izbiro njihovih strojev v vsegorskem segmentu se je težko odločiti za pravega, z gotovostjo pa lahko trdim, da nobena odločitev ne bo slaba. Tako kot Switchblade, tudi Mach 5.5 uteleša duh univerzalnega vsegorskega kolesa, ki v primerjavi s še bolj spustaško naravnanim Machom 6, ponuja zadaj “zgolj” 140 milimetrov hoda. Od tod tudi ime, saj 5,5 palcev meri natanko 13,97 centimetrov. Mach 6 ima nekaj več hoda, natančneje 15,5. Na žalost kolesa nisem uspel preizkusiti v kolesarskem parku, da bi z gotovostjo ocenil, ali 140 milimetrov hoda zadostuje tudi za največje spustaške obremenitve, sem se pa uspel prepričati, da je ob usklajenem delovanju vzmetenja (kar Pivotov DW link v kombinaciji s Foxovim blažilnikom Float DPS vsekakor ponuja) to vsekakor dovolj za samozavestno dominacijo na kakršnem koli tehničnem terenu.

Dodatno zaupanje vlivajo dobro poznane Foxove vilice 36 Float, ki togo celoto Macha 5.5 zaokrožajo z velikim premerom nog in standardom Boost. In prav togost je zaslužna za kirurško preciznost kolesa pri premetavnju iz zavoja v zavoj, svoje pa seveda doda tudi pri pospeševanju na pedalih, ko ne prihaja do nikakršnih izgub energije zaradi zvijanja okvirja pod obremenitvijo. Za tako dobro bočno togost polnovzmetenega okvirja je vsekakor zaslužno tudi premišljeno oblikovano zadnje vzmetenje, ki zahvaljujoč dvema kratkima rocker linkoma ne dopušča nikakršnega zvijanja v območju gibljivih delov okvirja. Sistem zadnjega vzmetenja je, kot je pri Pivotu že v navadi, delo guruja gorskokolesarskega vzmetenja, Davea Weagla.

Podrejen odzivnosti

Zavoljo odzivnosti podrejenega DW-linka, ki se od svojih spustaško bolj navdahnjenih bratov, razlikuje tudi po odsotnosti v rep amortizerja vpetega linka, se Machovo vzmetenje izkaže predvsem pri stoječem pospeševanju, kjer nikakor ni čutiti nadležnega posedanja zadnjega amortizerja. Tako je Mach odličen sopotnik na vzponih, k čemur pripomoreta tudi nizka teža in uravnotežena geometrija. Kotomer se pri merjenju krmilne cevi ustavi pri 66,5 stopinje, kar kolesu s 160-milimetrskimi prednjimi vilicami vdihuje zanimiv pedigré. Glede na trend razvoja geometrij modernih vsegorskih koles bi tak kot krmilne cevi lahko označili za nekoliko zaprt, a je treba upoštevati, da nameščeni plašči z večjim volumnom (spredaj Maxxis Minion in zadaj Rekon dimenzij 27,5×2,6) kolesa že približajo realnemu obsegu 29 palcev. Plašči širine 2,6 palca so zanimiva alternativa formatu plus, saj z velikim volumnom še vedno zagotavljajo izjemen oprijem in lažje premagovanje ovir, hkrati pa se občutno manj zvijajo stene. Na terenu niso pokazali šibkosti in zanimivo bo videti, v katero smer se bo nadaljeval trend razvoja plaščev. Formula širine 2,6 s pravilno oblikovanim profilom obljublja veliko in je nikakor ne gre enačiti s plašči podobne širine, ki smo jih na kolesih za spust vozili pred slabim desetletjem.

Kot podsedežne cevi je položen, komaj 73,5 stopinj, a je v klanec zaradi relativno strmega kota prednjih vilic vseeno mogoče zagristi precej napadalno. Vsi koti in stranice prednjega trikotnika velikosti M tvorijo 440-milimetrski doseg in pri višini 177 centimetrov se na kolesu ne bi mogel počutiti bolje. Zagotovo je na dobro počutje vplival tudi vrhunski nabor komponent. Za prestavljanje skrbi Shimanov menjalnik XTR, ki mu na krmilu poveljuje neslišna ročica XT. Za ustavljanje skrbijo zavore iz iste skupine Shimanovih komponent. Omeniti velja, da na Macha ni mogoče namestiti rotorja s premerom, manjšim od 180 milimetrov. Na gonilki Race Face Aeffect se vrti verižnik s 30 zobmi in v kombinaciji s Shimanovim zadnjim verižnikom 11-46 je razpon prestav dovolj širok za vsak klanec. Skupek vrhunskih komponent zaključujeta karbonsko krmilo in opora hišne znamke s premerom 35 milimetrov, ki skrbita za precizno krmiljenje tudi v najbolj ekstremnih scenarijih. Kot na večini Pivotovih koles so na krmilo nameščeni WTB-jevi ročaji Padloc: pod kotom odrezano krmilo omogoča mehkejši zunanji del ročaja, ki zmanjšuje pritisk na mišice mezinčne kepe. Vožnja s takimi ročaji je opazno udobnejša, a ne za ceno odzivnosti.

Kot za volanom bolida

Tako nekako bi opisal občutek, ko sem prvič zagrabil krmilo Macha 5.5. Razlika je v tem, da se Mach od avtomobilskih dirkalnikov loči po popolnoma očiščenem krmilnem delu. Morda se mi je zaradi črne barve komponent v primerjavi z drugimi kolesi zdel ta še bolj očiščen vse nepotrebne navlake. In ravno to mu vdihuje občutek prvinskosti, saj so na trailu pomembni samo kolesar in njegovi občutki. S tem v mislih sem se z Machom podal na precej dolgo turo, katere vseh vzponov zagotovo ne bi mogel zvoziti, če me kolo ne bi razvajalo z ekstremno nizko težo in odličnimi plezalnimi lastnostmi. Stoječa pospeševanja so zavoljo Machove togosti pravi užitek, sofisticirano Foxovo vzmetenje pa skrbi za nenehen stik s podlago pri premagovanju ovir. Za dober oprijem gredo zasluge tudi Maxxisovim plaščem, ki vse atribute dokončno razkrijejo na spustu. Oprijem je primerljiv s plus plašči in to jezdecu vliva dodatno samozavest, ki jo Machova volja do hitrosti lahko pripelje do skrajnih meja. Kombinacija 14-centimetrskega hoda zadaj in 16-centimetrskega spredaj se je izkazala kot zmagovalni recept za hitrost, a ne za ceno nadzora. Vprašanje je, kako se tovrstna kombinacija obnese ob manj sofisticiranem vzmetenju, a Mach 5.5 ima pač najboljše od najboljšega.

Pivot Mach 5.5 uteleša duh univerzalnega vsegorskega kolesa z usklajenim vzmetenjem in odličnimi 2,6-palčnimi plašči. Lahek in tog okvir ter vrhunske komponente pa poskrbijo tudi za lahkotno premagovanje strmih vzponov.


Neverjetno lahek (2,35 kg) in tog okvir, ki bi ga glede na hod zadnjega vzmetenja umestili v razred trail koles, ponuja vse, česar si želi pristni gorski kolesar.

Zadnje vzmetenje DW-link je, kot je pri Pivotu že v navadi, delo guruja gorskokolesarskega vzmetenja, Davea Weagla.

Kjer je bilo treba, pri Pivotu niso skoparili s komponentami za sladokusce.

Za odziven, a udoben stik s krmilom skrbijo ročaji Padloc.

Značke: Gorsko
Ključne besede:
Pivot Factory Store
Komentarji
primooz 25.06.2018 12:13
Koliko je pa velikost okvirja in pa teža kolesa?
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ