Po kaosu in protestu na Giru ubežniki izkoristili zadnjo priložnost

Po kaosu in protestu na Giru ubežniki izkoristili zadnjo priložnost
23.10.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Dirka po Italiji bi se morala nadaljevati s kar 260 kilometrov dolgo ravninsko etapo, a so kolesarji na štartu uprizorili protest, po velikem kaosu je bila razdalja pol krajša, zmagal pa je Josef Černy.

Josef Černy je privozil ekipi CCC največji uspeh letošnje sezone.

Kolesarji so se že včeraj zvečer pogovarjali z vodstvom dirke o tem, da bi skrajšali kar 260 kilometrov dolgo etapo, saj se je transfer prek Stelvia precej zavlekel, v zadnjem tednu so vsak dan ob dolgih urah na kolesu precej časa preživeli tudi v avtobusih.

Vodstvo dirke ni imelo posluha za njihove prošnje, zato so kolesarji prišli na štart, kjer je lilo kot iz škafa, kar je bila kaplja čez rob. Etapo so sicer začeli in se v zelo počasnem tempu peljali nekaj kilometrov, nato pa so se protestno ustavili in počakali na ekipne avtobuse.

Komisarjem ni preostalo drugega, kot da ugodijo njihovim željam in etapo so skrajšali za polovico, dolga je bila le 122 kilometrov in pol, končala pa se je na predvideni lokaciji v Astiju, saj so kolesarji prvo polovico opravili v avtobusih. A direktor dirke Mauro Vegni je bil zaradi razpleta besen: »Ne vem, kdo naj bi poslal kakšno prošnjo včeraj zvečer, jaz sem za protest izvedel šele, ko se je ta šele začel. To je bil nesprejemljiv razplet in nesprejemljiva poteza, do katere ne bi smelo nikoli priti, a ni nam preostalo drugega, kot da ugodimo kolesarjem. Zdaj je naš cilj, da pridemo do Milana, potem pa bo nekdo plačal za to.«

V intervjuju za Gazzetto je še enkrat potrdil svoje besede, a bil je še bolj besen: »Ne vem, kaj so kolesarji pričakovali, oktober je in so na Giru, seveda bodo prišle tudi deževne etape. A vreme ni bilo tako grozno, da bi izkoristili protokol izrednega vremena in skrajšali etapo. Nenazadnje je bilo na štartu 13 stopinj, to pa res ni tako grozno, da ne bi morali dirkati. S takšnimi potezami se ruši ugled nas in ugled športa ter vse dobro delo, ki smo ga opravili do zdaj. Nekdo bo za to odgovarjal!«

Vegnijevo besnenje se je nadaljevalo, a ko se je dirkanje vendarle začelo, smo pričakovali, da bo ekipa Groupama FDJ nadzorovala dogajanje na dirki. Arnaud Demare, Peter Sagan, Elia Viviani in drugi šprinterji bi morali dobiti še eno priložnost za etapno zmago, za katero so se borili v težkih alpskih etapah.

A so pri Groupami očitno ocenili, da ni vredno tvegati - če bi zmagali ubežniki, bi ciklamna majica najboljšega šprinterja zagotovo pripadla Demaru. Druge ekipe niso bile pripravljene na čelu glavnine preživeti celega dneva in ubežniki so dobili priložnost, ki jo najbrž niti niso pričakovali.

Odlepila se je skupina več kot 10 kolesarjev, ki je imela več kot 10 minut prednosti, dolgo pa je dobro kazalo Josefu Černyju (CCC), ki je bil sam v ospredju. Šele ko je tempo v zasledovalni skupini petih kolesarjev začel narekovati Ilijo Keisse, se je prednost Čeha začela topiti, 10 km pred ciljem je znašala še pol minute.

A nato je Černy, v lovu za novo pogodbo, še našel dovolj moči, da je dvignil ritem in zdržal vse do ciljne črte za največjo zmago svoje kariere. V zadnjem kilometru ga je neuspešno lovil Victor Campenaters, a mu ni prišel blizu. Černy lahko upa, da se bo z njim zgodilo enako kot z Benom O’Connorjem, ki je po odličnih predstavah zadnjih dni pred današnjo etapo podpisal pogodbo z AG2R Citroenom.

Arnaud Demare je po današnji etapi že zmagovalec ciklamne majice najboljšega po točkah, saj bo sobota namenjena hribolazcem, nedelja v Milanu pa specialistom za vožnjo na čas.



Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ