Po kar 11 drugih mestih je Giacomo Nizzolo končno stopil na najvišjo stopničko

Po kar 11 drugih mestih je Giacomo Nizzolo končno stopil na najvišjo stopničko
21.05.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Giro

Italijanski šprinter in evropski prvak Giacomo Nizzolo je v Veroni vendarle prekinil niz kar 11 drugih mest v šprintih na dirki po Italiji in slavil svojo prvo zmago na rožnati pentlji v karieri. Bernal brez težav dočakal Zoncolan.

Etapa od Ravenne do Verone je bila povsem ravna, ne zgolj po profilu, večina cest, po katerih so se kolesarji danes vozili v slabih 200 kilometrih do cilja je bila ravna. Tudi šprint v mestu Romea in Julije razen dveh krožišč ni bil zahteven, v odsotnosti Caleba Ewana in Tima Merlierja pa so bili pričakovano v ospredju Italijani.

V pobeg dneva, ki je bil vnaprej obsojen na neuspeh, so se podali Simon Pellaud (Androni Giocatolli), Samuele Rivi (Eolo Kometa) in Umberto Marengo (Bardiani). Glavnina jih je skorajda ujela že 37 kilometrov pred ciljem, a so kolesarji nato stopili na zavoro in jih v ospredju pustili še nekaj kilometrov, preden se je dokončno razplamtel boj za mesta v šprintu.

V odličnem položaju v zaključku sta bila tako Peter Sagan kot Dylan Groenewegen, tudi Cofidis je Elio Vivianija pripeljal v ospredje okrog 800 metrov pred ciljem, nato pa je napadel Edoardo Affini. Nekdanji svetovni prvak v vožnji na čas v kategoriji mlajših članov bi skorajda zdržal do ciljne črte, a je bil Giacomo Nizzolo tokrat odločen, da priložnosti ne izpusti iz rok.

S šprintom je začel nekoliko prej, kot bi sicer in Affinija je uspel ujeti nekaj metrov pred ciljno črto, kar je bilo dovolj, da se je Nizzolo prvič v karieri veselil zmage na dirki po Italiji, potem ko je bil kar 11-krat za las prekratek.

Affini se je moral sprijazniti z drugim mestom, tretji je bil Peter Sagan, ki je utrdil svoje vodstvo v točkovanju za ciklamno majico, četrti pa Davide Cimolai.

Šprinterji se zdaj umikajo v ozadje, jutri bo na sporedu prvi res težak vzpon letošnje dirke po Italiji, 14. etapa se bo končala z izjemno zahtevnim vzponom na Monte Zoncolan. Tokrat se bodo kolesarji nanj povzpeli iz nekoliko »lažje« strani, iz Sutria, a bo povprečni naklon v zadnjih dobrih 3 kilometrih še vedno 12-odstoten, skupno pa v 14 kilometrih 8,5-odstoten, zato bodo razlike med favoriti za rožnato majico zagotovo občutne.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ