Po novi lekciji Remca se Rogličeva četrta zmaga na Vuelti zdi zelo daleč

Po novi lekciji Remca se Rogličeva četrta zmaga na Vuelti zdi zelo daleč
28.08.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Ob koncu prvega tedna dirkanja na Vuelti je strm vzpon na Las Praeres namesto napada Primoža Rogliča prinesel novo streznitev. Remco Evenepoel se v tem trenutku zdi nepremagljiv.

Nedeljska etapa dirke po Španiji se je začela s slabima novicama za QuickStep in Jumbo Vismo. Remco Evenepoel je zaradi okužbe s koronavirusom ostal brez Pietra Serryja, Primož Roglič pa zaradi vročine brez Seppa Kussa, oba sta že odšla domov.

Na današnji razplet to sicer ni preveč vplivalo, bolj se bo poznalo v nadaljevanju dirke. Spet je večja skupina ubežnikov dobila priložnost za etapno zmago, QuickStepu je takšen razplet ustrezal in zadnji vzpon so začeli z več kot tremi minutami naskoka pred glavnino. V slabih štirih kilometrih do Las Praeres je bil povprečni naklon kar 13 odstoten, največji pa kar 23 odstoten.Na peklensko strmih vzponih se je Primož Roglič v preteklosti nekajkrat že odlično odrezal, zato smo tudi v 9. etapi upali na nekaj podobnega, a je imel Remco Evenepoel vse pod nadzorom. Do vznožja vzpona je skupino raztegnil Julian Alaphilippe in ko se je umaknil, sta ob Remcu ostala le še Enric Mas in Roglič.

Prva zmaga za Meintjesa na Grand Tourih

Po manj kot kilometru je Roglič že začel delati manjšo luknjo in ko je šel naklon prvič nad 20 odstotkov, je Rogla padel v krizo in Remco ter Mas sta se odpeljala. Nosilec rdeče majice je bil v izjemni formi, hitro se je otresel še Masa in sam napredoval proti cilju. Pred njim so bili še ubežniki, najboljši med njimi je bil Louis Meintjes, ki je slavil prvo zmago na tritedenskih dirkah, v Intermarcheju dirka kot prerojen in Južnoafričana je bilo lepo videti v tako dobri izvedbi.

Povsem zaslužena zmaga, a nas je vseeno bolj zanimal razplet med favoriti. Remco je drvel proti cilju, za njim pa so skupaj dirkali Mas, Juan Ayuso in Carlos Rodriguez, vsi trije Španci so bili danes zelo prepričljivi. Prednost Evenepoela pred Rogličem je znašala že minuto, na srečo pa je trikratni zmagovalec Vuelte prebrodil krizo in je v zadnjem kilometru nadoknadil nekaj sekund, tako da je v cilj prišel 50 sekund za Belgijcem, Mas in Rodriguez sta bila manj kot 10 sekund pred njim, Ayuso pa 20.

Roglič zaostaja že skoraj dve minuti

V skupnem seštevku Roglič ostaja tretji, a ima zdaj Remco že 1:53 naskoka pred njim. Še bolj kot zaostanek pa je skrb vzbujajoča izvrstna forma Belgijca, ki z lahkoto premaguje tudi najhujše strmine in zdi se, da koraka proti skupni zmagi.

A dirke vseeno še zdaleč ni konec, za nami je šele prvi teden in Remco še nikoli ni končal tritedenske dirke, tako da za vse njegove tekmece upanje ostaja. Roglič je prvi teden dirke preživel, zdaj ga čaka dan premora, glede na okrnjene priprave pa lahko upa, da mu bo prvih devet tekmovalnih dni služilo kot stopnička proti šampionski formi, s katero bi v drugem in tretjem tednu lahko napadel četrto zaporedno rdečo majico.

Pred njim je še zelo zanesljivi Mas, ki bo verjetno nekaj izgubil na kronometru, tudi Ayuso in Rodriguez pa sta brez dvoma kandidata za mesti na zmagovalnem odru. Brez dvoma nas čaka razburljiv preostanek Vuelte.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ