Van Aert po težkem šprintu slavil v Plouayu, blestel tudi Tratnik

Van Aert po težkem šprintu slavil v Plouayu, blestel tudi Tratnik
28.08.2022 AVTOR: N. Gr., foto: GP de Plouay

Enodnevna bretanska klasika s štartom in ciljem v Plouayu tudi letos ni razočarala. Najhitrejši je bil Wout van Aert, ki je opravil veliko dela, nato pa slavil še v šprintu. Odličen tudi Jan Tratnik.

Dirka v okolici Plouaya je vsako leto ena bolj zanimivih enodnevnih dirk, sploh v zadnjih letih, ko je trasa nekoliko bolj hribovita in pred šprintom na ozkih bretanskih cestah pride že do velike selekcije.

Tudi letos je bilo dirkanje na seriji kratkih vzponov zelo napeto, za Slovence tudi zaradi Jana Tratnika. Kolesar Bahraina je bil eden od osmerice, ki se je 50 kilometrov pred ciljem z napadom preselila k ubežni šesterici in nastala je močna skupina, na katero peloton ni imel pravega odgovora.

Tratnik je bil glavni protagonist v tej skupini, nekajkrat je sam poizkušal z napadi, bil na čelu dirke sam, pa tudi še z dvema italijanskima kolesarjema (Zoccarato, Piccolo), a je bila njihova prednost na koncu za las premajhna. Wout van Aert se je s pospeševanjem najprej sam preselil v ubežno skupino, na koncu mu je sledil še peloton, oziroma kar je ostalo od njega in Tratnika so kot zadnjega ujeli pet kilometrov pred ciljem.

Tratnik še na zadnjem vzponu v ospredju

Na zadnjem vzponu dneva je Tratnik s protinapadom poizkusil na vse ali nič, a je bil van Aert odločen, da se mu ne bo ponovil scenarij iz Hamburga, kjer ga je presenetil Marco Haller. V šprint je tako prišla cela skupinica skupaj, vlak je naredil le Lotto Soudal, a je bil odkritje sezone Arnaud de Lie preveč neučakan.

Belgijec je začel šprintati prezgodaj na cesti proti cilju, ki se rahlo dviguje, dal je ravno dovolj zavetrja van Aertu, da je ta v zadnjih 200 metrih brez težav prišel mimo njega in slavil zanesljivo zmago v Plouayu.

Na stopničkah sta končala še Axel Laurance in Alexander Kamp, Tratnik pa je po odlični predstavi zabeležil 14. mesto. Do cilja je ob povratku na dirke v večji skupini, ki je zaostala 3:09, prišel tudi Tadej Pogačar, osvojil je 88. mesto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ