Po predstavi kariere je Jan Tratnik dobil 16. etapo Gira!

Po predstavi kariere je Jan Tratnik dobil 16. etapo Gira!
20.10.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Šov slovenskih kolesarjev se nadaljuje tudi na dirki po Italiji, v neposredni slovenski bližini je bil Jan Tratnik najmočnejši iz ubežne skupine in v San Daniele del Friuliju je slavil svojo prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah!

Za Tratnika je bila to deveta zmaga v profesionalni karieri, z njo pa je postal peti Slovenec z etapno zmago na rožnati pentlji.

Dirka po Italiji se je po dnevu premora nadaljevala s kar 229 kilometrov dolgo 16. etapo v Furlaniji, začela se je v Vidmu, končala pa v San Danielle del Friuliju. Ob cesti bi bilo zagotovo veliko slovenskih zastav, a je prihod Slovencev preprečil koronavirus, Jana Tratnika pa to ni preveč oviralo.

Cel Giro je Tratnik kazal dobro formo, tokrat pa je ujel mesto v ubežni skupini 20 kolesarjev in hitro je bilo jasno, da se bodo ubežniki sami pomerili za etapno zmago na Giru. Tratnik je bil dobro razpoložen in na razgibani trasi je napadel že slabih 50 kilometrov pred ciljem, nekaj časa je bil z njim še Manuele Boaro, nato pa je nadaljeval sam proti ciljni črti.

Imel je slabo minuto naskoka pred zasledovalci, ki pa mu niso uspeli priti bližje do zadnjega vzpona na Ragogno, kjer je močno pospešil Ben O’Connor. Avstralec je Tratnika ujel do vrha vzpona 13 km pred ciljem in nato sta skupaj narekovala tempo, Tratnik pa je izgledal zelo suveren in pripravljen, da se Avstralca še enkrat otrese.

V samem zaključku je bil na sporedu še kratek vzpon, na katerem je O’Connor napadel, a je bil Tratnik pripravljen in s protinapadom čez vrh vzpona je zlomil Avstralca, nato pa si je privozil dovolj prednosti, da je v samem zaključku lahko z dvignjenimi rokami užival v največji zmagi svoje kariere.

Tratnik je bil v karieri že nekajkrat blizu, etapne zmage na tritedenskih dirkah pa še ni imel in v neposredni slovenski bližini je, kot pred leti Luka Mezgec, lahko zmagoslavno dvignil roki v zrak.

»Današnja etapa je bila zame zadnja priložnost, da se vmešam v boj za etapno zmago, bila je zelo posebna etapa zame, ker smo tako blizu Sloveniji. Dobil sem priložnost in ujel mesto v ubežni skupini, nato pa sem šel že zelo zgodaj v samostojni pobeg, na zadnjem vzponu sem se spraševal, če imam še dovolj energije za zmago, nato pa sem v zaključku na kratkem vzponu šprintal in dal od sebe vse, kar sem še imel v nogah, kar je bilo dovolj,« je po zmagi razlagal Tratnik.

»Nisem bil prepričan, da bom lahko zmagal. Nato sem v zaključku napadel točno na mestu, kjer je stala moja punca ob cesti in to mi je vlilo še nekaj dodatne energije,« je še zaključil nasmejani kolesar Bahrain McLarna, ki je ekipi privozil prvo zmago na letošnjem Giru.

Že pred začetkom Gira je povedal, da ostaja v svetovni seriji, čeprav uradno pogodbe še ni podaljšal, po današnji zmagi pa ne bi smelo biti nikakršnega dvoma, da si Tratnik zasluži mesto med elito in tudi priložnost, da uspeh iz 16. etape še nadgradi.

V skupnem seštevku je Joao Almeida poizkušal z napadom v zaključku na istem mestu kot Tratnik in si privozil nekaj metrov naskoka, na koncu pa je to zadostovalo za zgolj dve sekundi prednosti pred ostalimi kandidati za skupno zmago, ki so vsi končali v zasledovalni skupini.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ