Po razburljivi etapi še tretjič junak Magnus Cort Nielsen

Po razburljivi etapi še tretjič junak Magnus Cort Nielsen
03.09.2021 AVTOR: N. Gr., foto: La Vuelta

V 19. etapi so kolesarji prehiteli vse časovnice, po celodnevnem boju z glavnino so bili za las hitrejši ubežniki, v šprintu pa prepričljiv Magnus Cort Nielsen za svojo tretjo zmago na letošnji dirki.

Profil 19. etape, zadnje »ravninske« na letošnji Vuelti, je bil ravno dovolj razgiban, da boj za zmago šprinterjev ni bil samoumeven. Svojo predzadnjo priložnost so poizkušali izkoristiti ubežniki, v ospredju je bila velika skupina kolesarjev, med njimi tudi Jan Polanc, a tokrat niso dobili večje prednosti.

Potem ko je kmalu v težave zašel Fabio Jakobsen in izgubil stik z glavnino, so narekovanje tempa prevzeli kolesarji DSM-a in BikeExchanga za svoja šprinterja Alberta Daineseja in Michaela Matthewsa.

V ubežni skupini je bilo kar nekaj favoritov za zmago v etapi, tudi Magnus Cort, Andrea Bagioli in Quinn Simmons, med seboj so se ubežniki precej časa napadali, preden se je v ospredju izoblikovala skupina sedmih kolesarjev z vsemi favoriti, edini pa je imel pomočnika Magnus Cort, ob sebi je imel še Lawsona Craddocka.

Kolesarji DSM-a v ozadju so pokurili preveč streliva v prvem delu etape, zato je v drugem narekovanje tempa ostalo naloga le za BikeExchange. Kolesarji avstralske ekipe so prednost sicer uspeli stopiti na dobre pol minute, v zadnjih 15 kilometrih so jim vendarle še enkrat na pomoč priskočili kolesarji DSM-a, a je bilo vse skupaj premalo, da bi uspeli ujeti ubežnike, čeprav so bili le nekaj sto metrov pred njimi na cesti.

Številka 3 za Magnusa Corta

Pod hudičevim jezikom je bilo že jasno, da z uspehom glavnine ne bo nič in delo Luke Mezgeca in sotekmovalcev je vnovič splavalo po vodi. V ospredju je Craddock do zadnjih 500 metrov narekoval tempo za Magnusa Corta, nato pa je prvi s šprintom začel Simmons, poznalo se mu je pomanjkanje izkušenj in prav njegov šprint je bil idealno izhodišče za Corta, da se iz zavetrja izstreli naprej.

Ko je enkrat prišel na prvi položaj, dvomov o zmagovalcu ni bilo več in Cort se je veselil že svoje tretje zmage na letošnji dirki po Španiji.

Primož Roglič težav pri branjenju rdeče majice vodilnega ni imel, vseeno pa za vse tekmovalce iz prve deseterice dan žal ni minil mirno. V grd padec se je zapletel Louis Meintjes, ki je držal deseto mesto v skupnem seštevku, Južnoafričan pa žal ni uspel nadaljevati z dirko in njegova Vuelta se je v 19. etapi končala.

Jutri je pred kolesarji etapa, ki spominja na ardenske klasike in v kateri bomo bržkone spremljali napadalno dirkanje od štarta do cilja, vseeno pa bi bilo veliko presenečenje, če bi na kratkih vzponih Roglič zašel v težave.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ