Po slavju Cavendisha v Valencu je Eddy Merckx le še zmago oddaljen

Po slavju Cavendisha v Valencu je Eddy Merckx le še zmago oddaljen
06.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: le Tour

Mark Cavendish nadaljuje svoj izjemni povratek na dirki po Franciji, v 10. etapi je še tretjič na letošnji dirki slavil v šprintu glavnine, tudi tokrat z veliko pomočjo šprinterskega vlaka Deceuninck QuickStepa.

Po dnevu premora so etape večkrat polne pasti, dan počitka pa na vse kolesarje ne vpliva pozitivno. A tokrat ni bilo tako, etapa s ciljem v Valencu je bila klasična tranzicijska, s precej nizkimi hitrostmi v večjem delu etape in zanimivim dogajanjem le v zaključku.

Od štarta je bilo jasno, da bo o zmagovalcu odločal šprint, tokrat so breme narekovanja tempa in lova za ubežniki v zaključku prevzeli kolesarji BikeExchanga, ki so pripravljali položaj za Michaela Matthewsa. A so vnovič naleteli na razpoloženi vlak Deceuninck QuickStepa, ki je v zaključku vse postoril praktično perfektno, Mark Cavendish pa je le še dokončal delo.



»To je bil šprinterski vlak iz učbenikov, kakršne smo spremljali včasih. Fantje so bili na čelu dovolj močni, da nas ni nihče uspel prehiteti, potem pa sem le dokončal nalogo v današnji etapi. Finiš smo poznali, vedel sem, da če zadnji ovinek vzamemo po zunanji liniji, lahko v šprint prinesem ogromno hitrosti. Bil sem samozavesten, a je ekipa opravila praktično vse delo, jaz sem šprintal le 150 metrov,« je bil v cilju še enkrat več navdušen Cavendish, ki je z novimi 50 točkami povečal svoje vodstvo v točkovanju za zeleno majico. Zmaga v Valencu je bila za Cavendisha že 33. v karieri na dirki po Franciji, še pred letošnjim Tourom se je rekord Eddyja Merckxa zdel neulovljiv, zdaj pa Cavendishu do dosežka Kanibala manjka le še zmaga. 

Drugi je bil tokrat Wout van Aert, ki je prvič na letošnjem Touru resno krojil razplet šprinta, tretji pa vnovič Jasper Philipsen, ki je zelo konstanten, a mu manjka zadnjih nekaj odstotkov za etapno zmago. Oba Belgijca sta bila v samem šprintu sicer hitrejša od Cavendisha, a jima je zmanjkalo prostora in ceste, da bi Britanca prehitela.

Za Tadejem Pogačarjem vendarle ni povsem brezskrben dan, v zaključku je veter grozil, da bo pretrgal peloton na več delov, a do razlik na koncu ni prišlo. Jutri je pred kolesarji eden od spektaklov letošnje dirke po Franciji, ko se bodo kar dvakrat povzeli na velikana Provanse - Mont Ventoux.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ