Podgornik končal kariero, a ostaja v kolesarstvu

Podgornik končal kariero, a ostaja v kolesarstvu
01.03.2012 AVTOR: D. Z.
Primorski kolesar Dean Podgornik je končal svojo športno pot, vendar ostaja v kolesarstvu. V Solkanu pri Novi Gorici bo v soboto 3. marca namreč odprl franšizno trgovino Cult.

»Kariero sem končal, ker nisem dobil primerne ponudbe, ki bi mi omogočalala en konstanten program dirkanja čez sezono na določenem nivoju dirk. Pri taki starosti potrebuješ dirke, da si konkurenčen, predvsem pa morajo biti dirke na neki ravni, da ostaneš motiviran in ohraniš cilje, « je razloge za predčasno upokojitev razkril 31-letni Podgornik, ki je še dodal:

»Ogromno klubov, tudi v Sloveniji je zaprlo vrata. Na tržišču je bilo ogromno mladih kolesarjev, ki so pripravljeni dirkati brez plačila, kar pa si sam zaradi družine ne nemorem privoščiti. «

Drugi na dirki po Sloveniji
Podgornik se lahko pohvali z drugim mestom v skupnem seštevku na dirki po Sloveniji 2002. Takrat ga je premagal zgolj član mladega moštva Mapei in svetovni prvak v kategoriji do 23 let Jevgenij Petrov. Rus je Primorca zlomil prav na domačih cestah.

Kolesarji so imeli cilj v Ajdovščini, še prej pa so se morali podati na Predmejo, kjer je Podgornik popustil, kar je znal najbolje izkoristiti prav Petrov, ki je napadel, kasneje v Ajdovščini pa je dobil etapo. Obenem je Podgorniku tudi slekel rumeno majico.

V kronometru premagal Cancellaro
Sicer pa je Podgornik kariero začel v novogoriškem kolesarskem klubu, kmalu zatem, še kot mladinec, pa je odšel v Italijo in se pri članih do 23 let vrnil v Savo iz Kranja. Prav temu moštvu je na dirki po Sloveniji privozil prestižno etapno zmago.

Takoj, ko je iz mlajših članov prestopil med elito, je odšel v novogoriški Hit Casinos Marchiol, kjer je odpeljal najboljšo sezono. Med drugim mu je uspel prej omenjeni podvig na dirki po Sloveniji, kjer je dobil posamično vožnjo na čas, v kateri je premagal tako Petrova kot Filippa Pozzata in celo Fabiana Cancellaro.

Tudi na Giru
Tistega leta je kot član slovenske reprezentance nastopil tudi v vožnji na čas na svetovnem prvenstvu v Zolderju. Kasneje je eno sezono preživel v Perutnini iz Ptuja. Po zaslugi izvrstnih predstav na dirkah Olympia Tour in Tour de l'Avenir je prišel do dveletne pogodbe z italijansko ekipo Tenax.

Leta 2004 je nastopil na italijanskem Giru, leto kasneje pa bil drugi na prestižni enodnevni dirki ekstra kategorije Veenendaal-Veenendaal. Na 210 kilometrov dolgi preizkušnji fa je premagal zgolj Paul Van Schalen, za njim pa so zaostali tudi taki kolesarji, kot so Ruslan Ivanov, Gerben Löwik, Steven de Jongh, Nico Eeckhout, Stefan Schumacher ...

Končal v Manisasporju, začenja v Cultu
V zadnjih letih je nastopal v manjših klubih v naši okolici - predvsem v Avstriji in na Hrvaškem - v slovensko moštvo pa se ni več vrnil. Lani je bil član turške ekipa Manisaspor, kjer je skupaj z Andijem Bajcem kolesaril pod vodstvom športnega direktorja Luke Želeta.

A iz kolesarstva, športa, ki je zaznamoval večji del njegovega življenja, se očitno ne umika. Skupaj s Cultom, kolesarsko trgovino in proizvajalvem koles, bo odprl kolesarsko trgovino v Solkanu pri Novi Gorici. »V prihodnosti se vidim predvsem v tem poslu in tudi z delom in nudenju pomoči mladim in rekreativnim kolesarjem. Vse od spoznavanja s kolesarstvom, pravilnega treninga, oblačenja in prehrane do načina življenja s kolesom, « je še zaključil Podgornik, ki je med drugim tudi učitelj spinninga.

foto: sirotti in dč

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ