Pogačar in Mohorič soboto zaključila na zmagovalnem odru, a brez zmage

Pogačar in Mohorič soboto zaključila na zmagovalnem odru, a brez zmage
01.10.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Cro Race

Tadej Pogačar je prvič po svetovnem prvenstvu dirkal na Giru dell'Emilia, kjer ga je premagal Enric Mas. Kraljevsko etapo na Hrvaškem je dobil Jonas Vingegaard, Matej Mohorič je bil tretji.

Sezona jesenskih italijanskih klasik se je nadaljevala z dirko Giro dell'Emilia, ki poteka v pokrajini Emilia Romagna, zaključek pa je na vzponu do znamenite bazilike San Luca nad Bologno. To dirko je v preteklosti Primož Roglič že dobil, prav tako je na vzponu do San Luce dobil prvo etapo Gira 2019 in oblekel rožnato majico vodilnega. 

Tadej Pogačar je bil na štartu prvič po svetovnem prvenstvu, v napovedih je dejal, da po prihodu iz Avstralije ni na vso moč treniral in da bo dirko s ciljem nad Bologno izkoristil za dvig tekmovalne forme pred vrhuncem – dirko po Lombardiji. Pogačar je bil dobro razpoložen, z Enricom Masom sta ušla že na predzadnjem vzponu dirke, a so ju na spustu ujeli še Alejandro Valverde, Domenico Pozzovivo in Rigoberto Uran.

Jasno je bilo, da bo odločal vzpon do bazilike, na dobrih dveh kilometrih klanca pa je bil Enric Mas prepričljivo najboljši. Že po nekaj sto metrih je potegnil, Pogačar njegovemu pospešku ni uspel slediti in do polovice vzpona je že imel slabih 10 sekund naskoka pred Slovencem in Pozzovivom, ki je uspel slediti Pogačarju.

Zmaga Masa niti za trenutek ni bila pod vprašajem, Pogačar je v zaključku strl Pozzoviva za drugo mesto, za ponovitev zmage v Lombardiji pa bo moral Pogačar v tednu dni še nekoliko dvigniti svojo formo. 

Vingegaard zadržal nalet Onleyja na Hrvaškem

Kraljevska etapa dirke po Hrvaški od Opatije do Labina se je pričakovano odločala na zadnjem vzponu, kjer sta bila nekoliko boljša od konkurence Jonas Vingegaard in Oscar Onley v beli majici najboljšega mladega kolesarja. 

Za zmago sta se udarila v šprintu, prvi ga je začel Vingegaard, Onley je uspel odgovoriti na njegov pospešek, a ga je zmanjkalo šele v zadnjih 20 metrih. Dve sekundi za njima je ciljno črto na tretjem mestu, že tretjem zanj na tej dirki, prečkal Matej Mohorič. 

Vingegaard ima v skupnem seštevku osem sekund naskoka pred Mohoričem, na jutrišnji etapi s ciljem v Zagrebu pa bo na voljo dovolj odbitnih sekund, da zmaga Vingegaarda še ni povsem zagotovljena, a bo moral biti Mohorič v upanju na presenečenje zelo agresiven. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ