Pogačar napadal in na koncu odšprintal Rogliča za dvojno slovensko zmago

Pogačar napadal in na koncu odšprintal Rogliča za dvojno slovensko zmago
07.04.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Itzulia

Zelo zahteven zadnji vzpon na Ermualde je odločil tretjo etapo dirke po Baskiji, ki je v dvoboju do ciljne črte na koncu pripadla Tadeju Pogačarju. Primož Roglič je z drugim mestom še nekoliko povečal vodstvo v skupnem seštevku.

V tretji etapi je kolesarje spet pričakalo sonce, etapa pa je bila zares zahtevna šele v zaključku in temu primerno tudi dirkanje do zadnjih 20 kilometrov ni bilo povsem na nož, kolesarji so nekaj moči uspeli prihraniti za zadnje tri vzpone etape.

Prva dva nista poskrbela za selekcijo med favoriti, je pa Primož Roglič spet ostal brez pomoči ekipnih kolegov še pred zadnjim vzponom na Ermualde. Ta je bil zares peklenski, v dobrih 3 kilometrih se je cesta vzpenjala s povprečnim 11,1 odstotnim naklonom, v srednjem delu vzpona se cesta za več kot kilometer ni spustila pod 15 odstotkov, nekajkrat pa je naklon kazal tudi 20 odstotkov.

Po 500 metrih vzpona je Tadej Pogačar prvič napadel, Roglič je bil takoj na njegovem kolesu in odpeljala sta se tekmecem. Ker je videl, da bo Rogliča na tempo težko ugnati, sta nekoliko umirila ritem in zasledovalci so ju ujeli, čez 500 metrov pa je poizkusil še enkrat. Tudi tokrat na najbolj strmem odseku ni šlo, prav tako ni bil uspešen niti zadnji Pogačarjev napad dober kilometer pred ciljem, tik pred koncem najtežjega dela vzpona na Ermualde.



Zavladalo je navidezno premirje, iz ozadja je slovensko dvojico ujelo še pet kolesarjev in zdelo se je, da bo odločal šprint na vrhu vzpona, a je imel Roglič drugačne načrte in z napadom sta se s Pogačarjem spet brez težav otresla tekmecev. A se je do ciljne črte izkazalo, da je Roglič napadel nekoliko prezgodaj, 150 metrov pred ciljem ga je Pogačar uspel prehiteti in na zaviti cesti do ciljne črte je nosilcu rumene majice zmanjkalo prostora, da bi s svojim močnim šprintom uspel ugnati mlajšega rojaka.

Tadej Pogačar se tako veseli zaslužene zmage, bil je najbolj napadalen kolesar v današnji etapi, pobral je tudi 10 odbitnih sekund za etapno zmago, tudi Roglič pa z drugim mestom ne more biti nezadovoljen, saj ima zdaj v skupnem seštevku 20 sekund naskoka pred Pogačarjem.

Jutri kolesarje čaka etapa s štirimi kategoriziranimi vzponi, a je od vrha zadnjega do cilja še 25 kilometrov spusta in nato ravnine, tako da bi lahko odločal šprint manjše skupine, pomembno vlogo pa bi na spustu lahko igral tudi dež.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ