Pogačar pred morjem slovenskih zastav še utrdil vodstvo na Touru

Pogačar pred morjem slovenskih zastav še utrdil vodstvo na Touru
04.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Le Tour

Nedeljska etapa s ciljem v Tignesu je bila najboljša priložnost za slovenske gledalce, Tadej Pogačar pa jih ni razočaral in do smučarskega središča je še povečal svojo prednost v skupnem seštevku. Zmagal je Ben O’Connor.

Pred začetkom nedeljske etape je prišla novica, da Primoža Rogliča ne bo na štartni črti in da zapušča letošnji Tour. »Skupaj z ekipo smo sprejeli to odločitev, nisem vedel, kako hudo bo, želel sem si nadaljevati, kronometer sem odpeljal še presenetljivo dobro, nato pa so bile bolečine prehude in v takšnem stanju ne morem dirkati, zato enostavno nima smisla, da nadaljujem. Zdaj se bom pozdravil in osredotočil na naslednje cilje,« je v izjavi za javnost ekipe Jumbo Visma povedal Roglič.

Le upamo lahko, da bo na olimpijskih igrah Roglič spet zdrav, zato pa je Tadej Pogačar še enkrat več dokazal, da je v izjemni formi. O etapni zmagi so sicer spet odločali ubežniki, med katerimi je bil prepričljivo najmočnejši Ben O’Connor, ki je ekipi AG2R privozil prvo etapno zmago na letošnjem Touru. Tolažilno nagrado za borbeno predstavo je dobil tudi Nairo Quintana, ki je oblekel pikčasto majico najboljšega hribolazca, v zaključku pa je popustil in ni uspel slediti tempu O’Connorja, čeprav je z njim prišel na zaključni vzpon do Tignesa, ob njima je bil še Sergio Higuita, ki pa je prav tako popustil.



V ozadju pa še enkrat več šov Tadeja Pogačarja. Ekipa UAE Emirates je dobro nadzorovala dogajanje na dirki in šele sredi vzpona do Tignesa je ostal brez pomoči ekipnih kolegov. Takrat so naprej prišli kolesarji Ineosa, najprej je tempo navil Jonathan Castroviejo, nato pa še Geraint Thomas in prišel je čas za napad Richarda Carpaza.

Ekvadorec je poizkusil, a je bilo že iz obraznih grimas vidno, da trpi precej bolj kot Pogačar, ki mu je kmalu odgovoril s svojim napadom, s katerim je pustil vse tekmece za seboj. Napadel je tik pred kopico slovenskih navijačev, ki so dobili svoj Pogi šov, do cilja je še stopnjeval ritem in potrdil, da mu na vzponih na Touru trenutno ni para.

Pogačarju se je sicer z današnjo etapno zmago približal Ben O’Connor, ki ima zdaj dve minuti zaostanka za Slovencem, a Avstralec vendarle ne sodi v najožji krog favoritov za končni oder za zmagovalce, čeprav je zagotovo sposoben uvrstitve vsaj v prvo deseterico. Danes je popustil Wout van Aert, ki je končal svoj boj za stopničke v skupnem seštevku, na tretjem mestu je zdaj Rigoberto Uran, ki pa za Pogačarjem že zaostaja več kot pet minut.

Jutri kolesarje na Touru čaka prvi dan premora, ki ga bodo preživeli v olimpijskem Albertvillu.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ