Pogačar s šampionskim šprintom zmagovalec najstarejše klasike!

Pogačar s šampionskim šprintom zmagovalec najstarejše klasike!
25.04.2021 AVTOR: N. Gr., foto: UAE Emirates

Liege - Bastogne - Liege postaja slovenski spomenik. Lani je v šprintu za nekaj milimetrov Juliana Alaphilippa ugnal Primož Roglič, letos je bil od svetovnega prvaka za pol kolesa hitrejši Tadej Pogačar, ki je slavil na svojem prvem spomeniku v karieri.

Ardenski teden se za ekipo UAE Emirates ni razpletal po željah, saj so morali zaradi koronavirusa izpustiti Valonsko puščico. A je razočaranje po nekoliko sporni odločitvi očitno podžgalo ekipo, ki je danes odlično opravila svoje delo, Tadej Pogačar pa je njihove napore kronal z zmago, do katere je prišel z neverjetnim šprintom.

Dirka se je, podobno kot lani, zares začela razpletati na zadnjem prečkanju vzpona na La Redoute slabih 30 kilometrov pred ciljem, kjer so tempo navili kolesarji Ineosa na čelu s Taom Geoghegan Hartom, ki je dodobra zdesetkal glavnino. Nato je sledilo 15 kilometrov napetega dirkanja, karte so se večkrat premešale, na koncu pa je do odločilne selekcije prišlo na zadnjem vzponu dneva na Cote de la Roche aux Faucons.

Tam so kolesarjem Ineosa pošlje moči, je bil pa toliko bolj razpoložen Michael Woods, ki je dvakrat napadel in z njim seje v ospredje odpeljala četverica kolesarjev - Julian Alaphilippe, Tadej Pogačar, Alejandro Valverde in David Gaudu. Med njimi žal ni bilo Primoža Rogliča, ki danes ni bil v najboljši dnevni formi, na vzponih ni mogel slediti tempu najboljših in je tako ostal brez možnosti, da ponovi lansko zmago.



Peterica v ospredju sprva ni sodelovala najbolje, zato sta Roglič in tudi Matej Mohorič v zasledovalni skupini začutila priložnost, da bi jih morda vendarle še lahko ujeli. Prišlo so le na dobrih 10 sekund zaostanka, nato pa so kolesarji na čelu dirke le našli skupni jezik in stopili na pedala, zasledovalci pa jih niso več videli.

Odločal je ciljni šprint, ker je v zadnjih kilometrih pihal močan nasprotni veter, je bil vsak poizkus napada obsojen na neuspeh. Šprint je 250 metrov pred ciljem s prvega položaja začel Alejandro Valverde, Pogačar pa je bil na repu skupine, na kolesu Alaphilippa. Svetovni prvak je močno potegnil in bil na poti do zmage, a je iz njegovega zavetrja po desni priletel Pogačar in ga, podobno kot Roglič lani, premagal za pol kolesa. Tretji je bil David Gaudu.

»Brez besed sem, res imam rad to dirko, neverjetno je da sem premagal tako velika imena. V šprintu sem vedel, da bo Alaphilippe poizkušal z daljšim šprintom, to sem uspel izkoristiti in iz njegovega zavetrja sem prinesel dovolj hitrosti, da sem uspel zmagati. Živim svoje kolesarske sanje,« je povedal drugi slovenski zmagovalec spomenika Tadej Pogačar, ki je postal prvi zmagovalec Toura po Andyju Schlecku, ki je postal tudi zmagovalec klasike Liege - Bastogne - Liege.

Mohorič je bil za novo borbeno predstavo nagrajen z 10. mestom, Roglič je končal tri mesta za njim. Sezona enodnevnih klasik je tako končana, zdaj bodo v ospredje prišli favoriti za tritedenske dirke.

Demi Vollering do največje zmage kariere

Tudi na ženski dirki je o zmagovalki odločal šprint manjše skupine favoritinj v ospredju, kjer je Demi Vollering izkoristila odlično delo kolesark ekipe SD Worx, predvsem svetovne prvakinje Anne van der Breggen, ki se ji je tokrat povsem podredila.

Van der Breggnova je, potem ko je prišlo do odločilne selekcije, narekovala tako močan tempo, da se Marianne Vos iz ozadja ni več uspela priključiti vodilnim. Demi Vollering je bila najmočnejša šprinterka v skupini in mlada 24-letna Nizozemka je prepričljivo slavila za največjo zmago v svoji dosedanji karieri.



Video povzetek

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ