Poljska: Jan Tratnik s pobegom dneva do "gorske" majice

Poljska: Jan Tratnik s pobegom dneva do "gorske" majice
07.08.2018 AVTOR: DZ, foto sirotti

Jan Tratnik je na dirki po Poljski v četrti etapi sodeloval v pobegu dneva in si priboril majico za najboljšega na gorskih ciljih. Etapo je dobil prvi favorit Michal Kwiatkowski.

Na dirki po Poljski – govorimo o dirki svetovne serije – je za kolesarji četrta etapa. Jaworzno je gostilo start, cilj pa Szczyrk. Etapa je bila dolga 179 kilometrov, prvič pa so kolesarji morali premagati nekoliko resnejše vzpone. Po dobrih sto kilometrih ravnine so jih pričakali štirje vzpon prve kategorije. Najprej vzpon na Szczyrku, potem so se dvakrat povzpeli na Zameczek in po 166 kilometrih so prišli še drugič na vrh vzpona Szczyrku.

Po tem 5,3 km dolgem klancu s povprečnim naklonom 6,7 % je sledil še spust in krajši, a strmejši ciljni vzpon. Jasno je bilo, da bomo že dobili prve odgovore o tem, kdo se bo boril za končno zmago, saj so v prvih treh etapah na svoj račun prišli sprinterji. Po dveh zmagah Pascala Ackermanna je včeraj zmago slavil Kolumbijec Jose Alvaro Hodeg, ki je po tudi po zaslugi dveh drugih mest v prvih dveh etapah v četrti branil vodstvo v skupnem seštevku.

Večjih možnosti za ubranitev vodstva pa ni imel. Po številnih napadih takoj po startu se je v ospredju izoblikovala skupina treh ubežnikov. Sestaljvali so jo Jan Tratnik, Bert Van Lerberghe in Marek Rutkiewicz. Privozili so si že skoraj šest minut prednosti, potem pa so v glavnini pobudo prevzeli kolesarji moštva Sky. Tratnik je bil v ospredju prepričljivo najmočnejši in je tudi prvi prečkal prva dva kategorizirana vzpona.

40 kilometrov pred ciljem je Tratnik, sicer član poljskega moštva CCC Sprandi Polkowice v ospredju ostal sam. Nihče mu ni mogel več slediti in tako je nadaljeval v svojem ritmu. Prvi je prečkal tudi tretji gorski cilj, za njim pa se je v lov podala četverica kolesarjev: George Preidler, Ivan RovniPatrick in Jorge Arcas. Tratnika so ujeli ob vznožju zadnjega kategoriziranega vzpona in kmalu je tudi popustil. Kolesarji Skya, ki so pripravljali teren za Kwiatkowskega so vse ubežnike ujeli 12 kilometrov pred ciljem.

Brez pravega boja za točke na zadnjem gorskem cilju je največ točk pobral Pavel Sivakov, ki je preprosto narekoval ritem v vse manjši glavnini. Sledil je boj za pozicije pred zaključnim vzponom. Takoj, ko se je ta začel je napadel Richard Carapaz in zdelo se je, da bo kolesar Movistarja zdržal vse do cilja. A zaključni metri so bili tudi zelo strmi in skupina z najboljšimi ga je ujela štiristo metrov pred ciljem.

Takrat je bil v vodstvu lanski zmagovalec dirke Dylan Teuns, a iz njegovega zavetrja je prišel domačin Michal Kwiatkowski. Poljak je bil preprosto premočan za konkurenco. Veselil se je zmage, prevzel pa je tudi vodstvo v skupnem seštevku. Teuns je za njim zaostal za tri sekunde, ravno toliko kot Bennett, Černecki, Moreno in Pinot. Najboljši Slovenec je bil Simon Špilak, ki je zaseel 24. mesto. Tratnik je oblekel majico za najboljšega na gorskih ciljih, saj je zbral kar 30 točk. Drugi Rutkiewicz jih ima 14, tretji Sivakov pa 10.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ