Pomemben dan na Vuelti

Pomemben dan na Vuelti
27.10.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Vuelta. 8. etapa. 164 kilometrov. Dva kategorizirana vzpona, vključno z zahtevnim ciljnim vzponom.

Na dirki po Španiji je bil vsekakor zanimiv dan po dnevu premora. Ubežniki so prišli na svoj račun. Nekateri so po zaslugi pobega napredovali v skupnem seštevku - predvsem Alejandro Valverde in George Bennett. Na vrhu pa vendarle ni prišlo do sprememb.

Richard Carapaz je po zaslugi Ineosa obdržal rdečo majico, pa čeprav so morali pomočniki krepko delati, da so imeli ubežno skupino pod nadzorom. Povsem drugače bo v osmi etapi, saj se bodo najboljši spet udarili v samem zaključku.

Logrono bo gostil start, cilj pa bo na vrhu 1490 metrov visokega vzpona prve kategorije Alto de Moncalvillo. Logrono je že gostil dirko po Španiji. Leta 2017 se je tam končala vožnja na čas, ki jo je dobil Chris Froome, ki je kasneje dobil tudi dirko po Španiji.

Tokrat se bodo od tu kolesarji podali na 164 kilometrov dolgo pot. Prvih 80 kilometrov bo bolj ali manj ravninskih. Potem se bodo kolesarji pričeli vzpenjati. Po prečkanju letečega cilja po dobrih 103 kilometrih pa se bo začel prvi izmed dveh vzponov. Najprej Puerto de la Rasa.



Vrh - prečkali ga bodo po 114 kilometrih dirkanja - leži na 1390 metrih nadmroske višine. Gre za nekaj manj kot deset kilometrov dolg klanec z nekaj več kot 5-odstotnim povprečnim naklonom. Sledil bo dolg spust, nekaj razgibanih kilometrov, potem pa zaključni klanec, ki ga bo Vuelta prvič obiskala.

Alto de Moncalvillo leži na 1490 metrih nadmorske višine. Dolg je dobrih osem kilometrov, povprečni naklon pa je 9,2-odstoten. Ne gre pa za enakomeren klanec, saj so predvsem v drugi polovici tudi zelo strmi odseki.

Šele zadnji kilometer je nekoliko položnejši. Vsekakor bomo spet lahko videli boj najresnejših kandidatov za rdečo majico in pričakujemo lahko, da bo kdo izmed kolesarjev, ki so zdaj v skupnem seštevku v ospredju tudi odpadel iz boja za zmago.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ