Poročila kažejo, da je Garmin hekerjem plačal 10 milijonov odškodnine

Poročila kažejo, da je Garmin hekerjem plačal 10 milijonov odškodnine
03.08.2020 AVTOR: N. Gr.

Manj kot 14 dni nazaj so hekerji napadli serverje podjetja Garmin in z zlonamerno programsko opremo WastedLocker zaklenili Garminove podatke. Zdaj poročila kažejo, da je Garmin popustil zahtevam in plačal odškodnino.

O Garminovih težavah s hekerskim napadom smo že poročali, vmes so se zadeve vrnile v normalno stanje in Garminovi strežniki spet obratujejo, naprave pa se normalno sinhronizirajo z aplikacijo in spletno stranjo. A v primeru napada na Garmin ostaja še kar nekaj neznank.

Sredi prejšnjega tedna je televizijska mreža Sky poročala, da je Garmin plačal zahtevanih 10 milijonov dolarjev odškodnine skupini Evil Corp in tako dobil digitalni ključ, s katerim so lahko odklenili svoje podatke in spet zagnali strežnike. To poročilo je čez vikend potrdila tudi spletna stran BleepingComputer, ki je pridobila podrobne podatke, kako je potekalo pogajanje med Garminom in hekerji.

Odškodnina naj bi bila plačana 24. ali 25. julija, nekaj dni po napadu, v tem pa se skriva največja težava. Namreč, ameriško finančno ministrstvo je skupino Evil Corp v preteklosti že kaznovalo, zato je za vsako podjetje vsakršno izplačilo odškodnine tej skupini kaznivo dejanje, zato se je tudi Garmin znašel v prekršku, če je res prišlo do direktnega izplačila.

Pri BleepingComputerju so našli podatke, ki nakazujejo, da je bilo plačilo opravljeno preko podjetij Coveware in Emsisoft, ki sta posredovali v pogajanjih med obema stranema in Garmin naj bi se tako vsaj deloma rešil krivde – Emsisoft je plačal odškodnino in nato Garminu izstavil »račun« za svoje usluge.

Ne glede na to, ali bo US Treasury kasneje še kaznovalo podjetje Garmin ali ne, bo to za njih bolj kot ne pljunek v morje – lani so namreč zabeležili kar 2,23 milijarde dolarjev čistega dobička.




Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ