Portova lekcija v Franciji

Portova lekcija v Franciji
07.06.2017 AVTOR: D. Z.
Na dirki Criterium du Dauphine je Richie Porte dobil posamični kronometer. Thomas De Gendt ostaja v vodstvu.

Contador pred Froomom. Po začetnih treh etapah je bil na dirki Criterium du Dauphine zdaj na sporedu posamični kronometer. Govorimo o 23,5 km dolgi vožnji na čas, ki se je začela v mestu La Tour du Pin.

Cilj je gostil Bourgion Jalieu. Kronometer je bil precej razgiban. Takoj po startu so se kolesarji prvih pet kilometrov rahlo vzpenjali, sledil je deset kilometrov dolg rahel spust. Potem pa dva kilometra dolg vzpon. Sledil je še ravninski odsek in spust proti cilju. Po uvodnih dneh smo pričakovali boj kandidatov za najvišja mesta v skupnem seštevku in posledično boj kolesarjev, ki bodo na julijski dirki po Franciji napadali najvišja mesta. To smo tudi videli.

Sicer pa je svetovni prvak v tej disciplini Tony Martin na progi upravičeval vlogo favorita in ob prihodu na cilj prepričljivo prevzel vodstvo. Njegov dosežek je najresneje ogrožal Richie Porte, ki je po 13 kilometrih za Nemcem še zaostajal, potem pa pospešil. Progo je premagal v 28 minutah in sedmih sekundah. Martina je ugnal za 12 sekund, tretji čas pa je postavil zimzeleni Alejandro Valverde. Kaj pa ostali favoriti za visoka mesta v skupnem seštevku? Alberto Contador je zaostal za 35 sekund, kar je bilo dovolj za sedmo mesto.

Osmi je bil Chris Froome, ki je izgubil dve sekundi več. Odlično je z vožnjo na čas opravil tudi vodilni v skupnem seštevku Thomas De Gendt, ki je z zaostankom 42 sekund zasedel deveto mesto. To je bilo dovolj, da je Belgijec pred najtežjimi etapami ohranil vodstvo. Zdaj ima 27 sekund prednosti pred Portom in 51 pred Valverdejem. Sledijo Stef Clement, Contador, Froome, Brent Bookwalter, Jesus Herrada, najboljši med mladimi Sam Oomen in Diego Ulissi. Grega Bole je 52., Jani Brajkovič 62. in Borut Božič 154.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ