Powers in Comptonova najboljša v ZDA, Nys spet blestel v Belgiji

Powers in Comptonova najboljša v ZDA, Nys spet blestel v Belgiji
15.01.2014 AVTOR: Matej Zalar
Pretekli vikend so v Belgiji in ZDA potekala državna prvenstva v ciklokrosu, najboljši pa so bili Jeremy Powers, Katie Compton in Sven Nys.

DP v Belgiji:

1 Sven Nys (Crelan-AA Drink Cycling Team) 1:05:09  
2 Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace Cycling Team) 0:00:33  
3 Bart Wellens (Telenet-Fidea Cycling Team) 0:00:40

DP v ZDA, moški:

1 Jeremy Powers (Rapha Focus) 0:59:16  
2 Ryan Trebon (Cannondale pb Cyclocrossworld) 0:00:43  
3 Timothy Johnson (Cannondale pb Cyclocrossworld) 0:01:36

DP v ZDA, ženske:

1 Katherine Compton (Trek Cyclocross Collective) 0:42:36  
2 Elle Anderson (California Giant Cycling) 0:00:49  
3 Meredith Miller (California Giant Cycling) 0:01:19

Ameriško državno prvenstvo je bilo letos še posebej zahtevno, saj je potekalo na razgibani trasi na visoki nadmorski višini v Boulderju nad Coloradom. Da bi bile razmere še težje, je bilo še dan pred dirko na progi 10 centimetrov snega, pihal pa je močan veter v prsa.

Powersu so se obrestovale dolge priprave, saj je v Boulder prišel veliko pred tekmeci in se do potankosti spoznal z zahtevno progo, ki je bila razdeljena v dva dela. Prvi del je vključeval veliko kratkih, a zelo strmih vzponov, v drugem delu pa so kolesarji premagovali tehnično zelo zahtevne zavoje in tudi lesene stopnice, ki so marsikomu povzročale veliko težav.

Powers je bil v najboljšem položaju od samega začetka, sledil pa mu je lahko le Ryan Trebon, ki pa je ob koncu popustil. Veteran ciklokrosa in edini profesionalni kolesar, ki se ukvarja le s to disciplino, Tim Johnson, je osvojil tretje mesto. Branilec naslova Jonathan Page je slabo začel dirko in na koncu osvojil šesto mesto, zaostal pa je skoraj tri minute.

Na ženski preizkušnji je slavila izkušena Katie Compton, ki je prišla že do svojega desetega naslova državne prvakinje, teden dni nazaj pa je osvojila tudi skupni seštevek svetovnega pokala v ciklokrosu. Dirko je najbolje začela Elle Anderson, vendar jo je Comptonova kmalu ujela in prehitela, tako da se je kolesarka Gianta morala sprijazniti z drugim mestom. Bron je osvojila Meredith Miller.

V Belgiji ni prišlo do večjih presenečenj, že svoj deveti naslov državnega prvaka je osvojil Sven Nys, ki je tudi aktualni svetovni prvak. Dirka v Waregemu je bila do polovice zelo izenačena, nato pa se je Nys otresel tekmecev in si privozil 20 sekund prednosti, ki jih je brez večjih težav zadržal do konca.

Pred dirko njegov največji konkurent Niels Albert je imel za seboj katastrofalno dirko, kmalu po polovici proge je odstopil in bo tako moral na svojo priložnost počakati do naslednjega leta. Drugo mesto je s 30 sekundami zaostanka osvojil Rob Peeters, tretje pa Bart Wellens. Nys je po dirki povedal, da namerava v svetu ciklokrosa ostati do leta 2016.

V Franciji je slavil Francis Mourey, kolesar ekipe FDJ, ki je prišel do svojega osmega naslova državnega prvaka, drugo mesto pa je osvojil Fabien Canal.

Tudi na Nizozemskem ni prišlo do presenečenj, v moški konkurenci je bil najboljši Lars van der Haar, trenutno vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, pri ženskah pa je bila pričakovano najboljša Marianne Vos.

V Nemčiji sta slavila Philipp Walsleben in Hanka Kupfernagel. V moški konkurenci sta drugo in tretje mesto osvojila Marcel Meisen in Sascha Weber, pri dekletih pa Elisabeth Brandau in Lisa Heckmann.

Eden najboljših kolesarjev v ciklokrosu v zadnjih letih Zdenek Stybar, ki od leta 2011 nastopa tudi na cestnih preizkušnjah za ekipo Omega Pharma – Quick Step, lani pa je osvojil etapo na Vuelti, se še vedno ni odločil, ali bo nastopil na svetovnem prvenstvu.

To bo na sporedu 2. februarja, dvakratni svetovni prvak pa si tam želi nastopiti predvsem zato, ker proga leži le šest kilometrov od njegovega doma. V Omegi so pripravljeni ugoditi njegovi želji, odločitev pa bo Stybar sprejel v zadnjem tednu pred dirko.
Značke: Ciklokros, Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ