Pravi šov na zadnjih vzponih Gira ...

Pravi šov na zadnjih vzponih Gira ...
27.05.2017 AVTOR: D. Z.
Thibaut Pinot je dobil 20. etapo. Nairo Quintana ohranil rožnato majico. Jan Polanc napredoval na 11. mesto.

20. in obenem zadnja gorska etapa na dirki po Italiji je predstavljala priložnost za nov spektakel. In kolesarji so spet navdušili. Etapa se je začela v nam letos najbližjem Pordenonu, po 190 kilometrih pa so kolesarji prišli na cilj v Asiagu.

Prvi del je bil nezahteven, bolj ali manj ravninski. Vmes so morali kolesarji na 37 kilometru premagati samo vzpon četrte kategorije. Pred prvim izmed dveh težjih vzponov pa so imeli tudi dva leteča cilja. Vse pa je potekalo z mislijo na prvi vzpon Monte Grappa. Na vrh 1620 metrov visokega prelaza prve kategorije so kolesarji prišli po 123 kilometrih. Sledil je spust in potem še drugi in obenem zadnji vzpon prve kategorije. Govorimo o 1086 metrov visokem vzponu Foza. Vrh bo po 175 kilometrih. Sledil je še razgiban, 15 kilometrov dolg teren do cilja v Asiagu.

Takoj po startu so napadli Dylan Teuns (BMC), Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Drapac), Matthieu Ladagnous (FDJ), Dries Devenyns (Quick-Step Floors), Maksim Belkov (Katjuša-Alpecin) in Filippo Pozzato (Willier Triestina). Hitro so si privozili nekaj prednosti, a s sestavo ubežne skupine niso bili zadovoljni pri moštvu Dimension Data in uprizorili so pravi lov za ubežniki. Bili so tako odločeni in tako hitri, da je glavnina razpadla na dva dela. Na prvem vzponu je bil najboljši Pozzato, kmalu zatem pa so v ozadju kolesarji Dimension Date popustili.

Razlika se je povečala na štiri minute, kmalu zatem pa na več kot šest minut. Ob vznožju prej omenjenega vzpona Monte Grappa je razlika znašala sedem minut in pol. Ob vznožju so v glavnini pobudo prevzeli člani Bahraina Meride, Movistarja in CCC Sprandija Polkowice. Sledila je še Katjuša. Ritem je bil vse hitrejši in glavnina se je hitro zmanjšala na zgolj najmočnejše kolesarje. Na presenečenje mnogih so še pred vrhom vzpona popuščali predvsem člani Movistarja, ki so očitno v zadnjih dneh porabili preveč moči.

Vodilni Nairo Quintana je imel ob sebi tako samo še dva pomočnika. Ko so kolesarji Katjuše nekoliko upočasnili ritem, je tudi Tom Dumoulin ob sebi spet imel dva pomočnika. V skupini z najboljšimi pa je bilo vsega okrog 30 kolesarjev. Sledil je napad Ilnurja Zakarina in njegovega pomočnika Roberta Kišerlovskega. Sprva je večina najboljših kolesarjev uspela odgovoriti. A selekcija je bila vse večja. Popustila sta tudi Adam Yates in Bauke Mollema. Komajda je še sledil Tom Dumoulin.

Povsem v ospredju sta vztrajal samo še Teuns in Devenyns, ki je kasneje tudi prvi prečkal prelaz Monte Grappa. Favoriti so se spet zbrali skupaj in na vrh prelaza je z zaostankom 2:43 prišla skupina okrog 20 kolesarjev. Sledil je spust. Ko se je začel položnejši del in je razlika znašala okrog dve minuti, sta z napadom poskušala presenetiti tudi Jan Polanc in Simone Petilli. Tokrat pa Polancu ni uspelo. Ker je postajala skupina z rožnato majico vse večja in prave hitrosti ni imela, sta ubežnika 30 kilometrov do cilja prednost povečala na 2:40.

Kmalu po začetku zadnjega vzpona na Fozo je Teuns v ospredju ostal sam, a njegova prednost se je hitro zmanjševala. Med favoriti je prvi napadel Nibali. Večina mu je lahko sledila, le Dumoulin je popustil in izgubil stik. Nizozemec pa je v svojem ritmu spet ujel stik z najboljšimi. Potem pa je napadel Zakarin in za njim je šel le Pozzovivo. Kasneje se je v lov podal Quintana, Nibali pa mu je sledil. Kmalu sta raje sodelovala, saj sta morala povečati razliko do očitno utrujenega Dumoulina. 20 kilometrov do cilja sta Zakarin in Pozzovivo ujela Teunsa.

Nibali in Quintana nista bila daleč za njima. Iz skupine z Dumoulinom, ki prav veliko ni zaostajala se je Nibaliju in QUintani pridružil še Pinot. Quintana je spet poskušal z napadom, a ni bil dovolj prepričljiv. Pozzovivo in Zakarin sta na vrhu vzpona imela 14 sekund prednosti pred skupino s Quintano, dodatnih 20 sekund zaostanka pa je imela Dumoulinova skupina, kjer so Nizozemcu na pomoč pri lovu priskočili Mollema, Yates in predvsem Jungels. Sledilo je še napetih 15 kilometrov.

V ospredju je bilo nekaj nesložnosti. Quintana je zahteval, da bi tudi ostali narekovali ritem. Dumoulinova skupina je tako zaostanek zmanjšala na deset sekund. Potem pa so v ospredju pričeli sodelovati in prednost uspeli povečati. Sledil je sprint. Prvi je napadel Pozzovivo, a bilo je prezgodaj. Odlično je vse skupaj izpeljal Thibaut Pinot. Ilnur Zakarin je bil drugi tretji pa Vincenzo Nibali. Domenico Pozzovivo je bil četrti, peti pa Nairo Quintana. 15 sekund kasneje je na cilj prišla skupina z Dumoulinom.

Šesti je bil Bob Jungels, sleidli pa so mu Yates, Reichenbach, Mollema in Dumoulin. Jan Polanc je spet odlično dirkal. Etapo je končal na 15. mestu. Zaostal je za 2:35. Skupni vrstni red? Nairo Quintana ima 39 sekund prednosti pred Nibalijem in 43 pred Pinotom. Dumoulin zaostaja za 53 sekund. Peti Ilnur Zakarin zaostaja za 1:15. Sleidjo Pozzovivo, Mollema, Yates, Jungels, Formolo in Jan Polanc, ki je po odstopu Stevena Kruijswijka napredoval na skupno 11. mesto. Njegov zaostanek znaša 16:58.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ