Pravljica Marka Cavendisha se je nadaljevala v njegovem srečnem kraju

Pravljica Marka Cavendisha se je nadaljevala v njegovem srečnem kraju
01.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Le Tour

Chateauroux je srečni kraj za Marka Cavendisha na dirki po Franciji. Tam je slavil že leta 2008, vmes še leta 2011, tudi letos pa je v šprintu na krilih izjemne samozavesti pokoril konkurenco za drugo letošnjo zmago.

Mark Cavendish se je v letošnji sezoni kot feniks dvignil iz pepela. Prva šprinterska zmaga na letošnjem Touru je bila pravi mali čudež, druga pa precej manjše presenečenje, saj se je dirka končala v kraju Chateauroux, kraju, ki je Cavendishu prinesel že tretjo etapno zmago na Touru. Leta 2008 je v istem kraju slavil svojo prvo etapno zmago na dirki po Franciji, tri leta kasneje pa že 17-to. 

Etapa je bila sicer ravninska, brez kategoriziranih vzponov, v begu pa sta bila izkušena Roger Kluge in Greg van Avermaet. Nista imela nikakršnih možnosti za etapni uspeh in spremljali smo zanimiv boj le v zaključku, ko so se ekipe pomerile za položaje v šprintu.



Pričakovano sta bila najmočnejša vlaka Deceuninck QuickStepa in Alpecin Fenixa, vsaka na svoji strani ceste sta se ekipi podali v šprint, zdelo pa se je, da so nekoliko bolje tempirali zaključek kolesarji Alpecin Fenixa.

Tim Merlier je bil spet v vlogi pomočnika Jasperja Philipsena, pripravil mu je položaj, nato pa sta šprintala kar oba. Philipsen je bil vnovič blizu zmagi, a je bil Cavendish še enkrat več hitrejši od Belgijca. Slavil je z rokama na glavi, kot leta 2008.

»Zdi se, da je ciljna črta tukaj vsakič nekoliko drugačna. Leta 2008 je bil cilj po dolgi lažni ravnini navzgor, leta 2011 je bila ravnina v zaključku krajša, tokrat je bila cesta povsem ravna oziroma se je še nekoliko spuščala. Neverjetno je, da sem tukaj nazadnje zmagal že pred davnimi desetimi leti,« je bil vnovič zelo čustven Mark Cavendish, ki se je še utrdil v zeleni majici najboljšega po točkah. Tretji v etapi je bil še enkrat Nacer Bouhanni.

Veliki Eddy Merckx je zdaj le še dve zmagi oddaljen, Cavendish je v šampionski formi, priložnosti na letošnjem Touru pa bo še kar nekaj … Vsi Slovenci so brez težav končali etapo v glavnini in hranili moči za jutrišnjo razgibano etapo s petimi kategoriziranimi vzponi v zaključku.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ