Pred vrhuncem pomladi je volčje krdelo lačno zmag

Pred vrhuncem pomladi je volčje krdelo lačno zmag
30.03.2021 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Bahrain Victorious, Ineos Grenadiers

Uvodno dejanje flamskega svetega tedna in hkrati generalka za dirko po Flandriji je minilo povsem v znamenju Deceuninck QuickStepa, ki je pred vrhuncem pomladi v izjemni formi. Dobro je v minulem tednu dirkal tudi Matej Mohorič, a nekaj grenkega priokusa ostaja.

Dirka po Kataloniji je ob svoji jubilejni 100. izvedbi še enkrat več navdušila z napadalnim dirkanjem kolesarjev, ki je posledica težkih gorskih etap, na katerih šprinterji nimajo nobenih možnosti. Edino na dirki je z zmago za dvig samozavesti izkoristil Peter Sagan, zelo blizu je bil trikrat tudi Matej Mohorič, ki pa bo na prvo zmago sezone očitno še malo počakal.

Na nikogar pa ne želijo čakati pri Deceuninck QuickStepu, kar so potrdili s strašljivo ekipno predstavo na E3 Saxo Bank Classicu, le dva dni kasneje pa je Wout van Aert vrnil udarec na Gent Wevelgemu in dokazal, da je kljub nekoliko slabši pomladi pripravljen za veliki met.

O tem in tudi o dirkanju na domačih tleh govorijo štiri stvari, ki smo jih zbrali v tokratni rubriki Hudičev jezik.

Mohorič brez zmage, a z dobrim treningom za Ardene

Dirka po Kataloniji tokrat slovenskih navijačev ni razočarala, čeprav na štartu ni bilo ne Primoža Rogliča in ne Tadeja Pogačarja. Bil pa je Matej Mohorič, ki je v spomladanskem delu sezone v zelo dobri formi, tri etape je zaključil v prvi deseterici.

Škoda je predvsem prve etape, ko je bil Mohorič že zraven odločilnega pobega in bi bil najbrž najhitrejši šprinter med kolesarji, ki so se na koncu pomerili za etapno zmago, a je Mohorič počakal glavnino, ker se mu trenutek še ni zdel primeren za napad na vse ali nič in priložnost je splavala po vodi.

Nato je bil Mohorič še trikrat v pobegu, morda je bil nekoliko odveč le pobeg v predzadnji etapi, ki so jo nadzorovale ekipe s šprinterji v svoji sredini in zato beg ni imel prav veliko možnosti za uspeh, je pa Mohorič dobil nagrado za najbolj borbenega kolesarja v etapi.

Na kožo pa mu je bila pisana zadnja, krožna preizkušnja v Barceloni s strmim vzponom in zelo hitrim spustom, kjer se je Mohorič s »supertuckom« igral s tekmeci. S Thomasom de Gendtom sta bila na poti do zmage, od nje ga je ločil le še zadnji vzpon na Montjuic, saj bi Belgijca lahko napadel ali na spustu ali pa kasneje v šprintu, a so se Mohoriču napori minulih dni nabrali v nogah in zmanjkalo mu je energije.

Po drugem mestu je bil zelo razočaran: »Z dobro formo sem prišel v Katalonijo in želel sem si etapne zmage, a se mi je trikrat izmuznila skozi prste. Malo je frustrirajoče, predvsem zaradi zadnje etape, a je bil Thomas enostavno močnejši. Kljub vsemu je bil ta teden dirkanja dobra priprava za Ardenske klasike, kjer želim še izboljšati lanske dosežke.«

Mohorič bo stavil predvsem na Amstel Gold Race, na trasi, kjer je postal mladinski svetovni prvak, in pa na Liege - Bastogne - Liege, ki ga je lani končal na četrtem mestu.

Ineos z Yatesom dobiva novo pomembno orožje

Če smo Slovenci bolj spremljali dosežke Mateja Mohoriča, pa ne smemo pozabiti niti na boj za skupni seštevek, ki je izgledal kot pripravljalni kamp ekipe Ineos. Adam Yates je na dirko prišel kot prvi favorit po dobri predstavi in bojem s Tadejem Pogačarjem na UAE Touru, ob njem pa je Ineos v Katalonijo poslal strašljivo dobro zasedbo.

In prav vsi so navdušili, Yates najprej z uvrstitvijo v prvo deseterico (7. mesto) na posamičnem kronometru, ki je bil doslej njegova največja hiba. Kako je Ineos iz Yatesa v le eni zimi naredil dobrega kronometrista, je velika uganka, je pa Pinarello še ena redkih znamk, ki svojim tekmovalem dopušča uporabo klasičnih zavor.

Yatesu je vožnja na čas dala krila, sledila je še prepričljiva etapna zmaga na Valtterju 2000 in skupni seštevek je bil njegov. Tudi za njim so kolesarji Ineosa pometali s tekmeci, Geraint Thomas lepo gradi formo pred novim naskokom na Tour in če ne bo nesreče, bo julija zagotovo nevaren, tokrat pa je z drugim mestom v skupnem seštevku navdušil tudi Richie Porte, ki se je v Kataloniji uspel izogniti padcem, ki se nanj kar lepijo.

Med preostalimi kolesarji velja izpostaviti še Alejandra Valverdeja, ki po lanski slabši sezoni očitno prihaja nazaj v formo, dirko je končal na četrtem mestu in je bil z Movistarom edini, ki je vsaj poizkusil napasti vlak Ineosa. Dobro formo je z etapno zmago kronal tudi Esteban Chaves, ki ga je vedno lepo videti na najvišji stopnički.

Volčje krdelo je pripravljeno na napad

Flamski kolesarski teden poteka od klasike E3 Saxo Bank minuli petek do vrhunca z dirko po Flandriji naslednjo nedeljo. V najpomembnejši teden belgijske kolesarske sezone so domačini iz vrst Deceuninck QuickStepa očitno vstopili v vrhunski formi in predvsem v petek tekmecem odčitali lekcijo dirkanja na tlakovanih klasikah.

Začelo se je s pričakovanim pospeševanjem Tima Declerqa, ki je že na ravnini zdesetkal peloton, nato pa so ekipni kolegi na Taaienbergu 80 kilometrov pred ciljem dirko razbili na prafaktorje. Do cilja so bili cel čas v najboljšem položaju, večinoma po zaslugi Kasperja Asgreena, ki je več kot 30 kilometrov sam bežal v ospredju, na koncu pa je imel še vedno dovolj moči, da je slavil pomembno zmago zase in za ekipo Patricka Lefevreja.

Tudi ostali kandidati za visoke uvrstitve so minuli konec tedna prikazovali dobre vožnje: Florian Senechal se na vzponih vozi odlično in je tudi eden najhitrejših šprinterjev med favoriti za klasike, zato bo pomembno orožje Deceunincka. Davide Ballerini je zadržal formo, spet na najboljša leta svoje kariere spominja Zdenek Štybar in čeprav je bil ta konec tedna nekoliko zadržan, bo tudi Yves Lampaert naslednjo nedeljo zagotovo v vrhunski formi. Če k temu dodamo še Juliana Alaphilippa, ki se bo ekipi pridružil za Ronde, potem bo volčje krdelo res težko ustaviti.

Do svoje prve zmage na klasikah v tej sezoni je v nedeljo na Gent Wevelgemu prišel tudi Wout van Aert, ki je v šprintu izkoristil svojo moč in tudi pomoč ekipnega kolega, predvsem pa je Wout z njo dokazal, da mu razočaranja s Strade Bianche in tudi E3-ja še niso prišla do živega. Van Aert si v nedeljo želi poravnati račune z lanske dirke po Flandriji, ki se mu je v šprintu z van der Poelom izmuznila le za nekaj centimetrov …

Na VN Adrie Mobil dober rezultat Pera in zelo soliden TV prenos

V novomeški Adrii Mobil so letos vnovič organizirali istoimensko enodnevno preizkušnjo, a so tokrat gledalce pozvali, naj dirko večinoma spremljajo doma (kar se na koncu ob pogledu na poln novomeški Glavni trg sicer ni realiziralo).

Pripravili so zelo dober prenos dirke v živo na družbenih omrežjih s strokovnim komentarjem, kakršnega smo na dosedanjih slovenskih dirkah močno pogrešali. Novomeščani so pokazali, da tudi slovenske preizkušnje lahko ponesemo v dnevne sobe slovenskih navdušencev nad kolesarstvom, sploh v času koronavirusa, ko ogled v živo vendarle ni pripročljiv.

Samo dirkanje v Novem mestu pa je bilo predvidljivo, kljub razgibani trasi je odločal težak šprint v Novem mestu, kjer je bil najmočnejši Marijn van den Berg iz kontinentalne ekipe Groupame - FDJ, za slovenski uspeh pa sta s petim mestom poskrbela David Per in z desetim Andi Bajc.

Po lanskoletnem premoru zaradi koronavirusa sta se obe spomladanski slovenski klasiki uspešno vrnili v koledar, le želimo pa si lahko, da bi se jima v prihodnje pridružila še kakšna.

Rubrika Hudičev jezik se na bicikel.com vrača naslednji torek.Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ