Prihaja novi (karbonski) Revolt!

Prihaja novi (karbonski) Revolt!
05.11.2021 AVTOR: Vladimir Pakrac, Foto: Giant

Drobilnik makadama, kot mu pravijo pri enem največjih proizvajalcev koles na svetu, Tajvanskemu Giantu, je dobil naslednika.

Minilo je skoraj desetletje, od kar so pri Giantu predstavili prvega Revolta. Za tiste čase je bilo to nekoliko neobičajno kolo, vsaj v našem prostoru, kjer makadamkanje še ni bilo prepoznano kot naslednji veliki trend v kolesarstvu. Resni makadamkarji in tekmovalci so morali biti še posebej domiselni pri sestavljanju svojega kolesa, pri čemer so nemalokrat posegali po okvirjih za ciklokros. Za današnje čase je videti prvi Revolt kar nekoliko smešno, z naprej zakrivljeno vilico in morda nekoliko preveč inovativno obliko okvirja. A takratni Revolt je bil velik korak v prvo smer. Serijsko so bili na kolesu nameščeni profilirani plašči, širine 35 mm (okvir je sprejel do 50 mm široke plašče), kolo je razpolagalo tudi z disk zavorami, ki so svojo veljavo na cestnih in cestno orientiranih kolesih šele dobro dobivala. Cevi zadnjega trikotnika so bile ekstremno spuščene, pri Giantu pa so prvemu makadamkarju dodali tudi stanjšano sedežno oporo, ki je dušila vibracije s terena. Od takrat pa do danes, se je v svetu makadamkanja spremenilo veliko. Makadamkanje je postalo trend, način kolesarjenja, za nekatere pa celo način življenja. Nedolgo nazaj se je odvila celo prva makadamkarska dirka za profesionalne kolesarje, disciplina pa z naslednjo sezono prehaja tudi pod okrilje mednarodne kolesarske zveze. Zdi se, da se pri Revoltu kljub temu ni spremenilo mnogo. Pri Giantu so makadamkanje razumeli, še preden je bilo “kul”, z novim modelom pa so izkušnjo le še dvignili na višjo raven.


Nova karbonska platforma

Pri Giantu pravijo, da so jih k snovanju novih (karbonskih) modelov Revolta Advanced Pro in Revolta Advanced, gnale potrebe najbolj zahtevnih makadamkarskih kolesarjev – tekmovalcev. Oba nova okvirja sta skupaj z vilico seveda občutno lažja od predhodnikov, v povprečju za celih 200 gramov. Okvirja (ki sta po geometrijskih številkah sicer enaka) sta dobila skrajšano medosno razdaljo, zmanjšali so jima tudi zamik vilice (trail), steg (reach) pa je postal nekoliko daljši (387 mm, v primerjavi s 381 pri predhodniku, pri velikosti M). Kot vilice so odprli za eno stopinjo in sedaj znaša 70.5 stopinje, za 10 mm pa so znižali tudi višino gonilnega ležaja. Kljub ne tako očitnim vizualnim spremembam okvirja, novi Revolt torej postaja agresivnejše in živahnejše kolo od predhodnika. Pri Giantu trdijo, da so ga razvijali za držanje hitrosti na dolge proge.


Udobje pomeni hitrost

Ker pri makadamkanju velja enačba, so pri Giantu še nekoliko stanjšali obsedežne cevi (seatstayi), ki sedaj v kombinaciji s spuščenim pritrdiščem na sedežno cev okvirja, še bolje blažijo udarce s terena. Blaženju višjih frekvenc je namenjena nova sedežna opora D-Fuse, ki jo bomo našli na vseh Revoltih. Morda celo najboljša stvar pri vsem skupaj pa je, da pri Giantu dopuščajo tudi uporabo klasične, okrogle sedežne opore, premera 30.9 mm. Udobju so se posvečali tudi pri snovanju krmila D-Fuse, ki je, tako kot sedežna opora, oblikovano s profili v obliki črke D, ki pripomorejo k 10% izboljšanju blaženja vibracij s terena, hkrati pa naj bi kar togost, kjer jo potrebujemo (šprinti, vožnja v ovinkih, vzpenjanje), izboljšali za kar 30 odstotkov. A ker je makadamkanje več kot le iskanje hitrosti, so se pri Giantu domislili še ene rešitve, ki so jo pravzaprav pobrali kar pri gorskih kolesih. Vsi novi modeli Revolt so na vpenjališču zadnjega kolesa opremljeni s ploščkom, ki medosno razdaljo lahko poveča za 10 mm, hkrati pa nam (zaradi zamika zadnjega kolesa) omogoči tudi montažo širših plaščev. V kratki poziciji bomo lahko tako na Revolta namestili plašče širine do 42 mm, v daljši poziciji pa kar do 53 mm.


Kot smo tega pri Giantu že vajeni, bodo karbonski Revolti na voljo v dveh različicah, civilizirano nastrojeni seriji Advanced in bolj tekmovalno nabrušeni Advanced Pro, ki jo sestavlja lažji kompozit, Advanced SL.Revolt AdvancedPrve modele se pričakuje že do konca leta v trgovinah Freestyle. Trenutna zaloga Revolt koles je na voljo z dodatnim popustom.Revolt Advanced Pro


Video predstavitev
Značke: Trgovina
Ključne besede:
Giant
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ