Primož Roglič 7. v dežju in na strmem vzponu (FOTO)

Primož Roglič 7. v dežju in na strmem vzponu (FOTO)
06.10.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

V Italiji je Alessandro De Marchi dobil prestižno dirko ekstra kategorije Giro dell’Emilia. Primož Roglič 7., Jan Polanc 18. Matej Mohorič bežal, nudil izjemno pomoč in bil 20.

Mnogi zvezdniki s svetovnega prvenstva so pripotovali v Italiji. Zdaj so namreč na sporedu dirke, ki predstavljajo nekakšno pripravo na dirko po Lombardiji, ki bo na sporedu naslednjo soboto. Tokrat je bila na sporedu zelo zahtevna dirke ekstra kategorije Giro dell’Emilia. Dolga je bila kar 207 kilometrov, dodatno je vse skupaj otežilo še vreme, saj je močno deževalo. Dirka se je začela v Bologni, na startu pa so bili tudi Matej Mohorič, Jan Polanc in Primož Roglič. Sprva so kolesarji naredili velik krog, potem v samem zaključku še pet krogov z zahtevnim vzponom na San Luco.

Na vrh klanca je bil ob zadnjem poskusu tudi cilj. Dirka je bila nadvse zahtevna. V preteklosti pa so jo dobili kolesarji, kot so Chaves, Rebellin, Ulissi, Quintana, Betancur, Gesink, Schleck … Zmago je branil Giovanni Visconti. Prvi del dirke so zaznamovali ubežniki. Skupino v ospredju so sestavljali Alberto Bettiol (BMC), Ben Swift (UAE Emirates), Robert Power (Michelton Scott), Scott Davies (Team Dimension Data), Niklas Eg (Trek - Segafredo), Umberto Orsini (Bardiani - Csf), Nicola Bagioli (Nippo - Vini Fantini) in Viesturs Luksevics (Amore & Vita - Prodir). Pobeg jim je uspel po 18 kilometrih dirkanja, a večjih možnosti kolesarji za uspeh niso imeli.

Dirka pa se je pričela razpletati ob tretjem vzpenjanju na sicer zaključni vzpon San Luca. Tam so bili ubežniki ujeti, pričeli pa so se napadi. In takrat je odločno napadel tudi Alessandro De Marchi. Nadaljeval je s pobegom, medtem ko so preostali čakali na nov vzpon. Na zadnjem spustu sta se v lov za De Marchijem na spustu podala Matej Mohorič in Gianluca Brambila. Slednji je dobil defekt, Mohoriča pa je že krepko razredčena skupina z zgolj najboljšimi ujela. Na zadnjem vzponu je tako narekoval oster ritem, saj je pripravljal teren za Vincenza Nibalija. Blizu se je vseskozi vozil tudi Primož Roglič.

Ko se je Mohorič umaknil, je vse skupaj poskušal izkoristiti najprej Romain Bardet, potem pa z resnejšim napadom še Michael Woods. De Marchi je bil sicer na dosegu, a vendar premočan za ostale. Po dobrih petih urah dirkanj je kljub nalivu narekoval dovolj hiter ritem, da se je lahko veselil zmage. Woodsa so ujeli, drugo mesto pa je zasedel Rigoberto Uran, ki je zaostal za osem sekund. Z devetimi sekundami zaostanka je tretje mesto zasedel Dylan Teuns. Sledili so Woods, Pinot in Bardet, potem pa že Primož Roglič, ki je z zaostankom 13 sekund zasedel sedmo mesto. Tik za njim je bil Vincenzo Nibali. Sledili so še Pozzovivo, Reichenbach, Fuglsang, Villella, Haig … Na 18. mestu je dirko končal Jan Polanc. Matej Mohorič je bil 20. Trije Slovenci so tako spet blesteli in opozorili nase.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ