Primož Roglič deklasiral tekmece za naslov olimpijskega prvaka!

Primož Roglič deklasiral tekmece za naslov olimpijskega prvaka!
28.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Izjemno zgodbo je v Tokiu spisal Primož Roglič – od sobotnega razočaranja do fantastične predstave na kronometru in prepričljivega naslova olimpijskega prvaka v vožnji na čas! Drugi Dumoulin, tretji Dennis.

Kako hitro se lahko v kolesarstvu stvari spremenijo, je vnovič pokazal Primož Roglič. Po razočaranju na Touru je tudi v soboto na cestni dirki še čutil posledice padca, bil je daleč od najboljših kolesarjev na cestni dirki in zdelo se je, da je tudi kronometer zanj izgubljen.

A se Roglič ni predal, na eni od največjih dirk svoje kariere je pokazal mojstrsko predstavo, ki je jemala dih. Roglič je razgibano, 44 kilometrov dolgo traso z več kot 800 višinskimi metri napadel zelo odločno – tudi na vzponih je ostajal v kronometerskem položaju, minimalno gibanje v ramenskem obroču pa je nakazovalo, da ima v nogah dovolj moči, da suvereno in nadzorovano poganja pedala.

Pred njim je izjemne čase postavljal Tom Dumoulin in ko ga je na prvem vmesnem času Roglič prehitel, je bilo jasno, da je dobro na poti. Lahko bi se zgodilo marsikaj, a je že do konca prvega kroga Roglič vzpostavil premoč in si privozil nekaj sekund naskoka pred vsemi zasledovalci, tudi pred prvima favoritoma Woutom van Aertom in Filippom Ganno.

Prehitevanja z Asgreenom ga niso zmedla

Če je medalja na polovici preizkušnje še visela v zraku, je vse dvome o zmagovalcu Roglič razblinil na prvem vzponu v drugem krogu. Tam je Kasperja Asgreena, zelo dobrega kronometrista, že ujel, kar je pomenilo, da je kar 1:30 hitrejši od Danca! Nato ga je Asgreen še nekajkrat prehitel in mu malo rušil ritem, a se Roglič ni pustil zmesti, do cilja je nadaljeval na polno – bil je tako osredotočen, da je spregledal ciljno črto in nadaljeval z dirkanjem, dokler ga komisarji niso zaustavili.

Ko je prišel v cilj z več kot minuto naskoka pred Dumoulinom, je bilo povsem jasno, da je Primož Roglič novi olimpijski prvak v vožnji na čas! Res izjemen dosežek, ki ima ogromno težo, še večjo pa po vsej kalvariji, ki je Rogliča spremljala v zadnjem mesecu dni.

Kaj več kot zlato se ne da doseči

»Zase večkrat povem, da nisem ravno specialist za vožnjo na čas, znam pa odpeljati kakšen dober kronometer in danes sem res neverjetno vesel,« je nosilec zlatega odličja povedal v prvi izjavi za nacionalno televizijo, ko je bilo vidno, da še ni povsem dojel veličine svojega uspeha. "Že več let pravim, da ne vem, kje so naše meje in še vedno jih premikamo navzgor. A kaj več kot to, kar smo dosegli danes, najbrž ne moremo," je z nasmeškom pospremil fantastično predstavo Rogliča selektor Andrej Hauptman, tvorec vseh odličij slovenske kolesarske reprezentance.

Drugi je bil na koncu Dumoulin, kar je po vseh težavah Nizozemca in premoru zaradi psiholoških težav izjemen uspeh tudi zanj, tretji je bil na koncu v igri stotink Rohan Dennis, za las sta brez odličij ostala Stefan Kung in Filippo Ganna na 4. in 5. mestu.

Če so bili vsi ostali kolesarji zelo izenačeni, je bil Roglič danes z drugega planeta, minuta naskoka pa le še potrjuje, kako zaslužena je njegova zlata kolajna. Slovenske kolesarske sanje se nadaljujejo!





V ženski konkurenci je na kronometru do tako željene zlate kolajne prišla Annemiek van Vleuten, ki je po razočaranju in srebru na cestni dirki vendarle stopila na najvišjo stopničko. Tudi Nizozemka je imela skoraj minuto naskoka pred drugouvrščeno Švicarko Marlene Reusser, kolesarko slovensko-italijanske ekipe Ale - BTC Ljubljana, bron pa je osvojila Anna van der Breggen, ki se po letošnji sezoni poslavlja od tekmovalne kariere. Slovenk na štartu ni bilo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ