Primož Roglič dobil etapo na Dirki po Franciji

Primož Roglič dobil etapo na Dirki po Franciji
19.07.2017 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Primož Roglič je veliki junak prve alpske etape na dirki po Franciji. Po dolgem pobegu je ugnal največje v tem športu! Za prvo slovensko zmago na Touru.

Pa ga imamo. Slovenskega zmagovalca etape na dirki po Franciji! Primož Roglič je bil spet član ubežne skupine, ki se je v beg podala kmalu po startu. V tej skupini pa izjemni kolesarji, kot so Alberto Contador, Jarlinson Pantano, Darwin Atapuma, Bauke Mollema ...

Contador je imel ob sebi izjemna pomočnika, ki sta narekovala oster ritem prek Croix de Ferja in potem proti vznožju Telegrapha. Roglič je lahko sledil tej skupini. Na Telegraphu je prišlo do večje selekcije. v ospredju, saj je veliko dela opravil Mollema. V skupini z rumeno majico pa so imeli vse pod nadzorom kolesarji Skyja.

Skupina z Rogličem pa je imela dobre tri minute prednosti. Potem, ko so se s Telegrapha - vzpon je dobil Roglič - spustili v dolino Valloire, pa se je začel še znameniti vzpon na Galibier. Tam je Roglič večkrat napadel, a predvsem Alberto Contador mu je lahko sledil. Pri narekovanju ritma pa mu ni pomagal. Potem je napadel Serge Pauwels in Roglič ga je v hitrejšem ritmu ujel, potem pa nadaljeval z napadom. Ostal je sam v ospredju in nadaljeval sam proti vrhu znamenitega Galibierja. Ostali so popustili, v skupini z rumeno majico, ki je razliko zmanjšala na dobri dve minuti in pol, saj so z napadi pričeli Dan Martin, Romain Bardet, Warren Barguil ...

Aru se je znašel v težavah, a videli smo tudi nekaj taktiziranja. Roglič je na vrh najvišjega vzpona letošnjega Toura prišel z minuto in pol prednosti pred rumeno majico. Tudi v tej skupini so ostali samo Froome, Bardet, Barguil, Uran in kasneje se jim je priključil še Froomov pomočnik Landa. Sledilo je še nekaj manj kot 30 kilometrov. 

A Roglič je na spustu uspel ohranjati prednost. Deset kilometrov pred ciljem je imel pred skupino s Froomom - tu je največ časa v ospredju preživel Barguil, še minuto in 20 sekund prednosti. Zmaga je bila praktično zagotovljena. Roglič je prvi Slovenec z zmago na Dirki po Franciji.

 

 

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ