Primož Roglič in Tadej Pogačar pred SP

Primož Roglič in Tadej Pogačar pred SP
27.09.2020 AVTOR: DZ, foto: ko

Na SP je ostala samo še članska dirka. 258 km. 5000 "višincev". Kaj je povedala večina slovenskih kolesarjev ste že lahko prebrali. Kaj pa glavna aduta? Prvi in drugi z dirke po Franciji?

Primož Roglič in Tadej Pogačar. Trenutno zagotovo najboljša kolesarja za etapne dirke bosta tudi glavna aduta slovenske reprezentance na nedeljski cestni dirki za svetovno prvenstvo v Imoli. Slovenski kolesarji z enodnevnimi klasikami nimajo ravno veliko izkušenj. Grega Bole je pred leti dobil GP Plouay, Jani Brajkovič je na dirki po Lombardiji zasedel drugo mesto. Tokrat je pred kolesarji 258 kilometrov in okrog 5000 metrov nadmorske višine. Gglavna aduta sta Pogačar in Roglič. Kaj pa sta povedala?

Primož Roglič: S čim manj stresa

"V nedeljo je pred nami nek novi izziv. Svetovno prvenstvo. Čisto nekaj drugega, kot celotna dirka po Franciji. Ampak, tu je super ekipa. Zdaj se poskušamo samo še čim bolje spočiti in se optimalno pripraviti na start," je povedal Roglič, sicer drugi z dirke po Franciji.

V Imolo je prispel med prvimi izmed članov in si je tudi ogledal traso: "Trasa je res zelo zelo zahtevna. Če bo še vreme ponagajalo, potem je še toliko bolj. Pred nami je velik izziv. Predvsem se želim dirke udeležiti s čim manj stresa, ker je bilo v preteklih dneh vsega tega dovolj. Ne čutim nobenega pritiska, tako da se lahko vsega tega lotim sproščeno in poskušam narediti najboljše. To je vse, kar lahko storim in to lahko storimo vsi s celotno ekipo skupaj."

Sicer pa je Roglič več povedal na novinarski konferenci, namenjeni tudi tujim medijem. Govoril je tudi o tem, da s podobnimi dirkami veliko izkušenj nima. V Innsbrucku je bil med favoriti, vendar pa mu je padec prekrižal načrte. Lani je dobil dve enodnevni dirki v Italiji, na dirki po Lombardiji pa so v zaključku vsi pazili nanj in dirkali proti njemu, tako da se ni uspel boriti za zmago. V tem primeru gre poleg vzponov in tehničnih odsekov tudi za dolžino.

"Nimam toliko izkušenj z enodnevnimi dirkami, verjetno je pa krog podoben, kakšnemu državnemu prvenstvu v Sloveniji," je namignil Roglič. Seveda pa mediji ugibajo, kaj je predstavlja boljšo pripravo. Dirka po Franciji ali krajši Tirreno-Adriatico: "Nekaj je prednosti in nekaj slabosti. Nesmiselno se je ukvarjati s temi rečmi. Mi smo tu na startu, da naredimo svoj optimum. Tako tisti, ki so bili na Tirrenu kot tisti, ki smo bili na Touru. Na koncu bomo dobil izmagovalca, ki bo rešil to uganko."


Tadej Pogačar: Dvakrat, morda trikrat sem prevozil več kot 250 kilometrov

Tadej Pogačar bi letos - če bi prvenstvo izpeljali v celoti z vsemi kategorijami - še lahko dirkal celo med mlajšimi člani, a se je že lani raje preizkusil med elito. Že lani je bil jasen, zakaj, zdaj je to še ponovil:

"Ko prestopiš med profesionalce si na najvišji ravni in že takrat nisem čutil potrebe po dokazovanju med mlajšimi člani. Tam sem že pokazal, kaj lahko dosežem. Zato sem bil izbran za World Tour. Potem sem videl, da lahko tudi tu tekmujem z najboljšimi. Zato sem bil vedno odločen za svetovno prvenstvo med člani." In lani je na zaradi vremena zelo zahtevnem prvenstvu zasedel 18. mesto:

"Zame je bil to kar dosežek. Res so bile krute razmere in tistega dneva ne bom nikoli pozabil. Rezultatsko res ni nič kaj posebnega. Ne izstopa. A vsaka dirka ima svojo zgodbo. Zame je kdaj zmaga tudi, če ni rezultata. Tako je v kolesarstvu. Enkrat so rezultati, enkrat jih ni. Spomini pa vedno ostanejo." Morda pa je čas za nove podvige. Pogačar je dan po veličastni zmagi na dirki po Franciji dopolnil komaj 22 let.

Najprej je bil dva dni brez kolesa, potem pa si je privoščil: "Dva dneva 'izi' vožnje." Zdaj upa, da je to bilo dovolj: "Samo en teden časa za regeneracijo po tako dolgi in naporni dirki je zelo malo. Upam, da bodo noge v nedeljo spočite, da bom tudi mentalno pripravljen odpeljati tako zahtevno progo, čeprav nisem ravno enodnevni kolesar, saj se nisem nikoli znal stoprocentno pripraviti na enodnevno dirko. Forma je zagotovo dobra in bomo videli v nedeljo."

Čeprav sodi med favorite za nedeljsko preizkušnjo, je poudaril, da je kandidatov za medaljo ogromno. Prihajajo iz tistih tipičnih držav, velesil. Sam pa predvsem ni vajen tako dolgih enodnevnih dirk, daljših od 250 kilometrov: "Dvakrat, morda trikrat sem prevozil več kot 250 kilometrov." Slovenska reprezentanca je vsekakor zelo močna. Mešanica izkušenj in mladosti. A vsekakor so fantje konkurenčni velesilam.

Predvsem pa je jasno, da bosta Tadej in Primož ob sebi potrebovala močno ekipo. "V kolesarstvu res ni težko pomagati drug drugemu. Sploh v slovenski ekipi je to nekaj najlepšega. Smo dobro ekipa, se vsi razumemo. Tu sem en dan in se mi je že lepo družiti se s fanti in res smo dobra družba. Ne bo nam težko drug drugemu pomagati in izbrati kapetana ter narediti vse za tistega, ki bo v tistem dnevu najboljši," je še zaključil Pogačar.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ