Primož Roglič navdušil navijače in oblekel zeleno majico

Primož Roglič navdušil navijače in oblekel zeleno majico
16.06.2018 AVTOR: P. M., foto: Sportida

Roglič je z odločnim napadom na Volovljek pridobil dovolj prednosti za zmago in zeleno majico. Pred jutrišnjim kronometrom ima pred Uranom 33 sekund, pred Majko pa še dodatnih deset sekund prednosti.

Kraljevska etapa dirke Po Sloveniji je upravičila napovedi in poskrbela za premešanje kart med favoriti za zmago. Trije gorski cilji (Jezerski vrh, Pavličevo sedlo in Volovljek) so poskrbeli za razburljivo dirkanje. Iz velike ubežne skupine 13 kolesarjev, kjer so bili tudi Domen Novak, Žiga Grošelj in Žiga Ručigaj, se je Fausto Masnada (Androni Giocattoli Sidermec) odlepil na Pavličevem sedlu in dobil dovolj točk, da je na koncu oblekel modro majico vodilnega na gorskih ciljih. Zadaj se je glavnina spet hitro skrčila in že 60 kilometrov pred ciljem so bila v igri za zmago predvsem velika kolesarska imena.

Primož Roglič je napadel dva kilometra pod vrhom zadnjega vzpona na Volovljek. Slediti mu ni mogel nihče. Do vrha vzpona si je privozil več kot pol minute prednosti in jo ohranil tako na spustu, kot na delu proge do Kamnika. Zmaga mu je prinesla tudi zeleno majico in 33 sekund prednosti pred prvim zasledovalcem Kolumbijcem Rigobertom Uranom. Rafal Majka je na tretjem mestu in ima še 10 sekund zaostanka.

Po zmagi je povedal: "Danes je bila situacija drugačna od včerajšnje etape, ker sem vedel, da bom lahko pripeljal do konca, če bom le imel malo razlike na vrhu in se je potem to tudi tako razpletlo. Imel sem podatke o prednosti, sporočali so mi jih potem vse do cilja. Prav gotovo je prednost, da poznaš cesto tako gor kot tudi dol. Poskušaš vse izkoristiti. Zakaj pa ne, saj smo na domačih cestah in z veseljem izkoristim prednost, če jo imam. Se mi zdi, da mi navijači dajo tisto nekaj več dodatnega, kar v tem trenutku potrebujem, ker tudi sam še nisem na svoji najboljši pripravljenosti. Vesel sem, da lahko kljub temu lahko zmagam."

Jutri kolesarje čaka še zadnja preizkušnja dirke. Zaključni kronometer v okolici Novega mesta je dolg 21 kilometrov in pol in je precej razgiban: "Zadnjič sem kronometer odpeljal na dirki po Baskiji. To je mesec in pol ali dva nazaj. Imel sem poškodovan komolec zaradi padca in kronometra nisem veliko treniral. Bomo videli. Bo še kar zanimivo tudi jutri."

Spet je navdušil tudi Matej Mohorič, ki je dobil sprint zasledovalne skupine. Pridobival je na vseh spustih in bil na koncu drugi. Tretji je bil Rafal Majka, četrti pa še en Slovenec Tadej Pogačar. Član moštva Ljubljana Gusto Xaurum se bo z Michaelom Storerjem (Team Sunweb) boril za belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki s čimer bi ponovil lanski uspeh: "Bilo je težko že od začetka, ampak potem ko sem ujel svoj ritem, ni bilo več takega problema. Na vrhu pa je bila taka vzpodbuda, da je še dodala moči. Na zaključnem klancu sem bolj ali manj pazil na belo majico. Ko je Roglič napadel sem bil že nekaj metrov zadaj."

Nosilci majic

Skupna razvrstitev: Primož Roglič (Slovenija, Team Lotto NL-Jumbo)

Razvrstitev po točkah: Simone Consonni (Italija, UAE Team Emirates)

Gorski cilji: Fausto Masnada (Italija, Androni Giocattoli Sidermec)

Najboljši mladi kolesar: Michael Storer (Avstralija, Team Sunweb)

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ