Primož Roglič rožnato majico pripeljal varno na cilj

Primož Roglič rožnato majico pripeljal varno na cilj
12.05.2019 AVTOR: DZ, vir: La Presse

Druga etapa na dirki po Italiji je za kolesarji. Ne povsem ravninska, pa vendar so med sabo obračunali sprinterji. Zmagal je Fernando Gaviria. Rožnato majico pa je suvereno ubranil Primož Roglič.

Na dirki po Italiji je bila na sporedu 2. etapa. Prav posebna za Slovence in prav posebna za Primoža Rogliča. Kot prvi Slovenec v zgodovini je namreč po zmagi v uvodnem kronometru oblekel rožnato majico. Ker je to posebna čas, so mu mehaniki pri ekipi balanco ovili z roza trakom. Seveda je imal tudi na startu posebno mesto.

Sicer pa je drugo etapo zaznamoval dež na startu v Bologni. Pred kolesarji pa je bila 205 kilometrov dolga preizkušnja proti Toskani in cilju v mestu Fuccechio. Kakšno traso so morali kolesarji prevoziti, smo že pisali.  o pričakovanjih je po hitrem začetku prišlo do pobega skupine osmih kolesarjev.

Ubežno skupino so sestavljali Bidard (AG2R La Mondiale), Marco Frapporti (Androni-Sidermec), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), Lukasz Owsian (CCC Team), Sean Bennett (EF Education First), Damiano Cima (Nippo-Vini Fantini), William Clarke (Trek-Segafredo) in njegov klubski kolega Giulio Ciccone.

Prav slednji je nosil modro majico najbojlšega na gorskih ciljih, saj je včeraj po najpočasnejši vožnji v ravninskem delu postavil najboljši čas zaključnega vzpona. Zdaj je spet pridno nabiral točke na gorskih ciljih in povečeval prednost v boju za to majico. Kolesarji so se morali soočiti z razgibanimi, ozkimi cestami, pa tudi s spremenljivim vremenom.

Tudi sonce je kdaj posijalo, proti koncu pa tudi veter. Osmerica se je v zaključku prepolovila. V ospredju so bili samo še Bidard, Owsian, Frapporti in Ciccone. V glavnini pa so krepko pospešili kolesarji Bahraina Meride. Potem so pobudo prevzeli še člani UAE Team Emirates, tako da je dolgo na vzpon u dobrih 30 kilometrov pred ciljem ritem narekoval tudi Jan Polanc.

Razlika do ubežnikov se je 30 kilometrov pred ciljem zmanjšala na vsega 50 sekund. Jasno je bilo, da se bodo tokrat za zmago pomerili sprinterji, kot so Fernando Gaviria, Elia Viviani, Caleb Ewan in Arnaud Demare. Primož Roglič je vseskozi mirno kolesaril v glavnini. Ekipa je pustila mnogim drugim, da so opravljali delo lovljenja, medtem ko je bilo pomembno zgolj to, da se Roglič izogne padcem.

25 kilometrov pred ciljem je razlika med ubežniki in glavnino znašala 1:10 in Polanc je spet moral krepko pospešiti. Sprinterji so se pripravljali na sprint, ubežniki pa vendarle niso popustili in glavnina jih je ujela šele ob vstopu v zadnjih pet kilometrov. Sledil je zelo hiter sprint z vsemi sprinterji povsem v ospredju. Največ moči je imel Pascal Ackermann.

Nemec je tako poskrbel, da se nemška serija etapnih zmag nadaljuje. Vsaj po eno zmago so na Giru osvojili že vse od leta 2013. Elia Viviani je bil drugi, tretji Caleb Ewan. Sledili so še Fernando Gaviria, Arnaud Demare in Davide Cimolai. Najboljši Slovenec je bil Jan Polanc na 22. mestu. Primož Roglič je etapo konač na 27. mestu. Majico vodilnega v skupnem seštevku je tako prepričljivo ubranil.

Značke: Dirka po Italiji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ