Primož Roglič: Tudi Sky ni prišel in čez noč dobil Toura

Primož Roglič: Tudi Sky ni prišel in čez noč dobil Toura
07.08.2018 AVTOR: DZ

“Vedno so še rezerve. A, če pogledam realno in ne v žaru tekmovalnosti, je bil to zagotovo naš maksimum. Lahko smo ponosni in veseli,” je v Ljubljani na novinarski konferenci dejal Primož Roglič.

Primož Roglič je po izjemnih vožnjah in predstavah na dirki po Franciji zdaj prišel v Slovenijo in v Ljubljani so mu pripravili prvi sprejem, že v torek ga bodo pozdravili še v Zagorju. V Ljubljani je bil na voljo tudi medijem. Pred začetkom sprejema je Kolesarska zveza Slovenije namreč organizirala tudi novinarsko konferenco, na kateri je Roglič več kot pol ure odgovarjal na novinarska vprašanja. Seveda predvsem v povezavi z dirko po Franciji, njegovim končnim četrtim mestom in etapno zmago.

“Kar nekaj časa smo izgubili v nekaterih etapah. Po drugi strani sem dobil občutek, da sem včasih na klancih lahko tekmoval tudi s Skyjem. Mi je v posebno veselje, da sem lahko počel te stvari in vsi smo lahko zelo zadovoljni,” je med drugim dejal Primož Roglič, sicer član moštva LottoNL Jumbo: “Treba je vse skupaj pogledati z oddaljenosti. Kaj je ekipa delala v prejšnjih letih in kaj v zadnjih dveh? Očitno smo na pravi poti, delamo prave stvari. Ne zgodijo pa se stvari čez noč. Tudi Sky ni prišel in čez noč dobil Toura. Miniti mora nekaj časa, dobiti moraš izkušnje, da lahko potem startaš in upaš na kakšen boljši rezultat.”

Roglič pa je odpeljal izjemen Tour, pa čeprav je bil to šele njegov drugi v karieri, šele tretja tritedenka dirka v karieri. Tokrat pa je prvič startal z mislijo, da se bori tudi v ravninskih etapah: “Nova izkušnja. Nikoli v življenju še nisem dirkal tri tedne. Letos sem si potiho tudi želel poskusiti in iti v to stvar. Je pa poseben izziv preživeti vse te ravninske oziroma na videz sprinterske etape. Vse to je zelo stresno. Na klancih ni neke velike filozofije oziroma romantike. Na koncu gre vsak tako hitro, kot lahko gre. Veliko blefiranja tam ni. Po drugi strani pa moraš te ravninske etape preživeti s čim manj poškodbami.”

S četrtim mestom je Roglič dokazal, da lahko pride tudi na oder za zmagovalce. In to na največji kolesarski dirki na svetu. Na dirki, na kateri so letos nastopili zares vsi najboljši kolesarji: “Zadnji teden sem dobro deloval. Je pa zelo težko priti na Tour in reči, da greš tja po zmago. To lahko rečejo Froome in tisti, ki jim je to že uspelo in to znajo narediti. Potrebuješ ogromno sreče, veliko stvari se mora poklopiti, da lahko zmagaš največjo dirko na svetu.” Roglič je še dodal, da je bil očitno zelo dobro pripravljen, saj ni doživel tistega pravega dneva krize. Obenem se je spomnil tudi etape, ko se je morala karavana zaradi solzivca ustaviti:

“Mislil sem, da imam samo jaz težave, ker mi je šlo v oči, grlo me je peklo. Smo se morali kar vsi ustaviti, ker nihče ni več nič videl.” Pa ste opazili, da je Roglič večkrat kot vsi ostali vozil brez očal. Tu je odgovor: “Zato, ker ti, ko se potiš ves ‘švic’ kaplja na očala. Sam potrebujem fokus, in ko sem res fokusiran, želim videti čim bolj čisto sliko, ki jo še lahko vidim. Itak greš v skrajnosti, ko si tudi sam že čuden, takrat želim videti vsaj tisto, kar se na trenutke lahko vidi. Zato vozim brez očal.” Sicer pa je Roglič v soboto nastopil še na klasiki San Sebastian, kjer je bil kapetan svoje ekipe, a je pred zadnjim klancem padel in je moral odstopiti: “Žal se v kolesarstvu naredijo te stvari, čeprav so vsi v ekipi dirkali zame. Tam sem bil najmočnejši od naših. Po celem telesu sem potolčen, upam da se bom v prihodnjih dneh spočil in pozdravil.”

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ