Prireditelji Gira spremenili proslavljanje s penino, da se primer Girmay ne bi ponovil

Prireditelji Gira spremenili proslavljanje s penino, da se primer Girmay ne bi ponovil
19.05.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Po res nesrečnem odhodu Biniama Girmaya z Gira, ko si je z zamaškom penine poškodoval oko, so prireditelji Gira ukrepali in že po 11. etapi kolesarji niso več sami odpirali steklenic penine.

Proslavljanje s penečim vinom je dolgoletna tradicija na športnih dogodkih, enako seveda velja tudi za kolesarstvo. Biniam Girmay je bil zelo čustven po slavju v 10. etapi, a je imel tudi ogromno smolo, da je zamašek na penini eksplodiral ravno v trenutku, ko se je nagnil nad steklenico. Odneslo mu ga je v oko in zaradi krvavitev je moral najprej v bolnišnico, nato pa celo zapustiti Giro.



Podobno nesrečo je imel v 1. etapi tudi Mathieu van der Poel, le da je njemu zamašek odneslo v ramo: »Videl sem posnetek Biniamove nesreče. Enako se mi je zgodilo prvi dan, a na srečo nisem dobil zamaška v oko. Mislim, da morajo prireditelji malo spremeniti način odpiranja, ker je res nekoliko nevarno, saj zamašek zelo hitro odleti iz steklenice. To res ni razlog, zaradi katerega bi želel zapustiti Giro.«

Direktor dirke Mauro Vegni je že po 10. etapi in nesreči Girmaya napovedal, da razmišljajo, kako bi protokol naredili bolj varen, rezultate pa smo videli po 11. etapi. Na steklenici, ki jo je prejel Alberto Dainese, je bil železni ovoj že odstranjen, steklenica pa odprta pred tem, zamašek pa je bil le nataknjen nazaj na steklenico, tako da pritiska v njej ni bilo več.


Steklenica Juana Pedra Lopeza pa ga je povsem odprta, brez zamaška, pričakala na zmagovalnem odru, tako da je potreboval kar nekaj energije, da jo je dovolj pretresel za klasični »tuš« s penino. A vseeno bolje to, kot pa da bi se še komu ponovila Girmayeva nesreča.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ