Prva velika klasika: Pogačar tretji, Mohorič šesti

Prva velika klasika: Pogačar tretji, Mohorič šesti
16.03.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Milano-Sanremo. Prva velika enodnevna klasika je za kolesarji. Tadej Pogačar je upravičil pričakovanja in napadel. Iztržil je tretje mesto. Matej Mohorič šesti.

Milano-Sanremo. Ob 10. uri zjutraj se je karavana v Paviji podala na pot proti Sanremu. Dirka je bila dolga 288 kilometrov in velja za najdaljšo enodnevno klasiko. Spada med pet največjih. Vse so posebne in ta je posebna s tega vidika, da je sicer zelo dolga, a glavno dogajanje se zgosti v samem zaključku.

Na dirki so bili štirje slovenski kolesarji. Matej Mohorič, ki je pred dvema letoma kot prvi in do zdaj edini Slovenec v Sanremu slavil zmago, eden izmed največjih favoritov Tadej Pogačar ter pomočnika obeh Matevž Govekar in Domen Novak. Dirko so sicer zaznamovali ubežniki, a na zaključnih vzponih v zadnjih 40 kilometrih so jo težko poskušali narediti predvsem kolesarji moštva UAE. Cilj je seveda bil, da bi prek Cipresse - to je predzadnji klanec - izmučili ali izločili sprinterje.

Potem pa bi Pogačar napadel na zadnjem vzponu. Gre za Poggio, ki leži nad Sanremom. Na vrh Cipresse pa je ob Pogačarju prišel samo še Tim Wellens, ki je ob vznožju Poggia opravil izjemno delo. Narekoval je oster ritem. Prišlo je tudi do prerivanja, a Pogačar je izpolnil napovedi. Napadel je in po pričakovanjih mu je sledil svetovni prvak, tudi lanski zmagovalec Mathieu Van der Poel. Pogačar je prenehal z napadom, se pomaknil nazaj in poskusil še enkrat.

Tokrat je mnoge presenetil, tudi Van der Poela. A Nizozemec je znoval uspel spremeniti ritem in Pogačarja v prvih metrih zavitega spusta ujela. Slovenski zvezdnik sicer ni popuščal, a iz ozadja ju je ujela manjša skupina kolesarjev, v kateri je bil tudi Matej Mohorič, Ta je ob koncu spusta napadel in poskušal presenetiti ostale, a Van der Poel se je prelevil v pomočnika. Kot že velikokrat je pomagal sprinterju Jasperju Philipsenu. Van der Poel je pokril napad Mohoriča, potem pa še napad Pidcocka in Sobrera.

Jasno je postalo, da ima Philipsen ob sebi predanega pomočnika in Philipsen je v zadnjih metrih le za las uspel premagati Michaela Matthewsa. Pogačar je v tem sprintu prišel do tretjega mesta. Četrtič je nastopil na tej dirki. Po 12., mestu v krstnem nastopu je potem nanizal peto, četrto in zdaj še tretje mesto. Četrti je bil Mads Pedersen, peti Alberto Bettiol, šesti pa Mohorič. Sledili so Maxim Van Gils, Jasper Stuyven, Julian Alaphilippe, Mathieu Van der Poel, Thomas Pidcock in Matteo Sobrero, ki je zaključil prvo skupino 12 kolesarjev. Sprint skupine, ki je zaostala za 35 sekund je dobil Casper Pedersen pred Olavom Kooijem.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ