Prva zmaga svetovnega prvaka v 2021, Pogačar odličen četrti

Prva zmaga svetovnega prvaka v 2021, Pogačar odličen četrti
11.03.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Deceuninck QuickStep

Druga etapa na Tirrenu - Adriaticu je ponudila zelo zanimiv zaključek na razgibanem terenu, na vrhu kratkega ciljnega vzpona je bil najhitrejši Julian Alaphilippe, v njegovem zavetrju pa je kot četrti končal Tadej Pogačar.

V včerajšnji šprinterski etapi je prvo modro majico vodilnega osvojil Wout van Aert in Jumbo Visma je danes prevzela naloge branjenja skupnega vodstva, saj je van Aert pred dirko napovedal, da ga zanima tudi boj za generalno razvrstitev.

Prva polovica etape je bila ravninska, v ospredju šesterica ubežnikov ni bila nevarna, a jih je glavnina ujela že pred zadnjimi 40 kilometri, ki so bili zelo razgibani, cesta je kolesarje peljala po italijanskih gričih in ravnine ter časa za predah ni bilo na pretek.

Že slabih 40 kilometrov pred ciljem so se začeli napadi, poizkušal je Egan Bernal, v enem trenutku je bilo v ospredju kar 10 kolesarjev, nato pa se je skupina po nadaljnjih napadih skrčila na četverico. V njej so bili branilec lanske zmage Simon Yates, Mikel Landa, Joao Almeida in Pavel Sivakov, torej štirje kolesarji, ki jih je na etapnih dirkah vedno treba uvrščati med favorite.



Složno so narekovali tempo, v ozadju pa so se kolesarji Jumba trudili z lovom, a je imel van Aert le še dva pomočnika in razlika se je gibala okrog 20 sekund. Napadalci niso odnehali vse do zadnjega vzpona na Chiusdino (2,7 km, 4,7 % naklon), čeprav so pri lovu pomagali tudi kolesarji UAE Emirates.

Nato so se med četverico začeli napadi in v zadnjem kilometru se je odpeljal Joao Almeida, v boju za zmago mu je že zelo dobro kazalo, a je nato iz skupine favoritov kot blisk priletel njegov klubski kolega v mavrični majici Julian Alaphilippe in si privozil etapno zmago. Van Aert je v trenutku napada Alaphilippa naredil manjšo luknjo, ki jo do cilja ni več uspel zakrpati, zato pa je po desni strani silovito šprintal Mathieu van der Poel, a mu je za kaj več od drugega mesta zmanjkalo nekaj metrov.

Van Aert je bil s tretjim mestom lahko zadovoljen, saj je obdržal skupno vodstvo, na odličnem četrtem pa je končal Tadej Pogačar, ki je v zaključku tako kot v soboto na Strade Bianche lahko sledil zvezdniškemu trojcu Alaphilppe - van Aert - van der Poel, da bi se vmešal v boj za zmago, pa mu je vseeno zmanjkalo malo eksplozivnosti v nogah.

S četrtim mestom je Pogačar lahko zelo zadovoljen, ker ostaja v izvrstnem položaju za skupno zmago, o kateri se bo odločalo v naslednjih etapah. A ne še jutri, ko bodo svojo priložnost najbrž spet dobili šprinterji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ