Quintana se je vrnil, Alaphilippe se je rešil na spustu

Quintana se je vrnil, Alaphilippe se je rešil na spustu
26.07.2019 AVTOR: DZ, foto sirotti

Nairo Quintana je uprizoril izjemno vožnjo čez Galibier in dobil kraljevsko etapo v Alpah. Julian Alaphilippe obdržal vodstvo. Tratnik je sicer padel, a prišel do cilja, tako kot tudi Mohorič.

Na dirki po Franciji so kolesarji zavili v Alpe in za njimi je že 18. etapa. Ta je bila z 208 kilometri kraljevska. Kolesarji so najprej premagali vzpon tretje kategorije, potem pa so se zvrstili trije precej zahtevnejši. Najprej Col de Vars, potem Col d’Izoard in pred zaključnim spustom še Col du Galibier. Na startu v Embrunu je bilo 156 kolesarjev, med katerimi sta bila tudi še oba Slovenca – Jan Tratnik in Matej Mohorič.

Po pričakovanjih je prišlo na poti do cilja v Valloiru takoj do napadov in pod vrhom prvega vzpona na Cote des Demoiselles Coiffes je uspešno pospešil Aleksej Lucenko. Kasneje so Kazahstanca ujeli, a je znova napadel in takrat se mu je pridružila še skupina 33 kolesarjev. Med njimi so bili tudi Adam Yates, Romain Bardet, Tim Wellens, Gorka Izagirre, Greg Van Avermaet in tudi najnevarnejši v skupnem seštevku Nairo Quintana.

Za vodilnimi Julianom Alaphilippom je zaostajal za 9:30. Na Varsu sta se po 82 kilometrih dirkanja za točke v boju za pikčasto majico pomerila Romain Bardet in Tim Wellens. Wellens je bil močnejši in je še povečal prednost v tem točkovanju. Pred začetkom Izoarda – ubežniki so imeli že skoraj osem minut prednosti – je s samostojno vožnjo poskušal Van Avermaet.

Pridružil se mu je še Bernard in skupaj sta složno nadaljevala na 14,2 km dolgem klancu z vrhom na 2354 metrih nadmorske višine. Bernard je bil boljši, a pod vrhom sta ga v boju za točke prehitela Caruso in Bardet. Še preživveli ubežniki – na spustu sta se dve skupini združili – so imeli pet minut prednosti pred skupino z rumeno majico, v kateri so krepko pospešili člani Movistarja, čeprav je bil v ospredju Quintana.

Pripravljali so teren za napad Lande, pri tem pa poskrbeli, da se je skupina krepko zmanjšala. Na spustu so pobudo prevzeli kolesarji Ineosa. V ospredju je po že prevoženem Lautaretu (prvi del vzpona na Galibier) napadel Lucenko, Quintana pa je bil premočan. Odgovoril mu je z napadom sedem kilometrov pred vrhom klanca. Nadaljeval je sam in samo še povečeval prednost.

Na vrhu je imel več kot 1:40 prednosti pred Bardetom in Lucenkom. Na spustu ni prišlo do sprememb in Quintana je dobil še tretjo etapo na dirki po Franciji v karieri. Pet minut za njimi je Egan Bernal pod vrhom Galibierja napadel, nihče pa mu ni mogel slediti. Kasneje je skočil tudi njegov klubski kolega Geraint Thomas, vendar se mu ni mogel pridružiti. Je pa v težave zašel Julian Alaphilippe, ki pa ni popuščal. Na spustu je skupinico z najboljšimi ujel.

Samo Bernal je na cilju v primerjavi z Alaphilippom pridobil 32 sekund. S tem se je povzpel na drugo mesto v skupnem seštevku. Alaphilippe vodi z minuto in pol prednosti pred Bernalom in 1:35 pred Thomasom. Sledijo Kruijswijk, Pinot, Buchmann, Quintana, Landa, Uran, Valverde, Porte, Barguil, Martin, Aru, Kreuziger … Pred kolesarji sta še dve zahtevni gorski etapi.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ