Roglič brez pretresov preživel prvo šprintersko etapo, precej favoritov pa ne

Roglič brez pretresov preživel prvo šprintersko etapo, precej favoritov pa ne
07.05.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Giro

Druga etapa Gira od Terama do San Salva je minila povsem po pričakovanjih, zapletel jo je šele padec pred zadnjimi tremi kilometri. Primož Roglič se mu je, sicer za las, uspel izogniti.

Etapa je bila z 202 kilometri in 1800 višinskimi metri ena lažjih na dirki in pravi uvod za kolesarje v dirkanje na cesti po včerajšnjem kronometru. Skupinica šestih kolesarjev v ospredju je dobila svoj dan pred televizijskimi kamerami, glavnina jih je ujela pred zadnjimi 20 kilometri in začel se je boj za šprint. Vse po pričakovanjih, torej.

Jumbo Visma in QuickStep sta opravila odlično delo in Primoža Rogliča ter Remca Evenepoela obdržala povsem v ospredju, medtem ko so se šprinterski vlaki menjali ob njima. 3500 metrov pred ciljem pa je eden od kolesarjev zavil v desno, Edoardo Affini (ki je bil tik za Rogličem) se mu je še izognil, a je povzročil verižno reakcijo in za njim je v pelotonu prišlo do padca.

Nekaj kolesarjev se je znašlo na tleh, tudi Mark Cavendish, na ozkem delu ceste pa kolesarji za njimi dolgo časa niso mogli mimo padca, zato so izgubili kar nekaj časa. Tako je denimo Mads Pedersen ostal brez možnosti za šprint, Brandon McNulty je izgubil 12 sekund, Tao Geoghegan Hart, Hugh Carthy, Jack Haig in še številni drugi kolesarji, ki merijo visoko v skupnem seštevku, pa so danes izgubili 19 sekund.

Šprint je tako potekal v razredčeni skupini, Alpecin Deceunink je dobro pripravil teren za Kadena Growesa, a je ta prehitro začel s šprintom. Enako velja tudi za Fernanda Gavirio in Pascala Ackermanna, priložnost je tako izkoristil Jonathan Milan, ki je danes pokazal izjemno moč v šprintu in se veselil zelo zaslužene zmage. Drugi je bil David Dekker, tretji pa Groves.

Profil jutrišnje 3. etape.

Primož Roglič je v času zmagovalca končal na 28. mestu. Jutri je pred kolesarji etapa z vzponoma 3. in 4. kategorije v zadnjih 50 kilometrih in spustom do cilja, tako da pričakujemo šprint nekoliko razredčene glavnine.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ