Roglič brez težav čez prvi del gorskega dvojčka, jutri peklenski Angliru

Roglič brez težav čez prvi del gorskega dvojčka, jutri peklenski Angliru
31.10.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Gorska etapa v Asturiji ni prinesla sprememb v skupnem seštevku, kolesarji so hranili moči za nedeljski vzpon na Angliru, ki ga bo Primož Roglič začel v rdeči majici. Sobotna etapa Davidu Gauduju.

Današnja etapa se je spet začela s protestom, podobno kot v 19. etapi Gira pred dnevi, tokrat pa je nekaj ostrih besed z direktorjem dirke Javierjem Guillenom kot predstavnik pelotona izmenjal Chris Froome.

Srž problema je bila sprememba klasifikacije včerajšnje etape, ki je bila označena kot šprinterska etapa, v kateri bi se razlike v času priznale le, če je med zadnjim kolesarjem ene in prvim kolesarjem druge več kot tri sekunde razlike. V tem primeru bi Primož Roglič in Richard Carapaz dobila isti čas, kot so sprva tudi dosodili, Carapaz pa bi obdržal rdečo majico.

A so se komisarji UCI naknadno, šele po koncu etape odločili, da bodo čas dodeljevali kot v gorskih etapah, torej da se bodo priznale vse razlike, ki na cesti nastanejo, zato je rdečo majico po kar precej zmede, pregovarjanja in slabe volje dobil Roglič. Kolesarji so danes na štartu protestirali, da klasifikacije etape ne bi smeli spreminjati tekom etape ali po koncu, saj bi to spremenilo tudi način dirkanja kolesarjev in tokrat so imeli kolesarji povsem prav. Po poročilih iz Španije so se s protestom strinjali tudi kolesarji Jumbo Visme, po nekaj minutah pogovora pa se je etapa z manjšo zamudo vendarle začela.

V prvi uri je bil tempo zelo visok, saj se je odcepila ubežna skupina, v kateri pa ni bilo nosilca pikčaste majice Guillama Martina, zato je Cofidis skoraj eno uro lovil ubežnike in jih tudi ujel, da je Martin lahko šel v nov poizkus pobega in v nabiranje točk na gorskih ciljih.

Teh danes ni manjkalo, kolesarji so premagali pet kategoriziranih vzponov, od tega štiri prve kategorije, cilj pa je bil na vrhu Farrapone, kjer je leta 2014 Alberto Contador strl Chrisa Frooma in potrdil zmago na Vuelti.

Danes odločilnih akcij nismo spremljali, ko se je ubežna skupina odcepila, so narekovanje ritma prevzeli kolesarji Ineosa in Jumbo Visme, hitrost pa ni bila previsoka. Za nekaj razburjenja je poskrbel Marc Soler, ki se je preselil k ubežni skupini, a so pomočniki Rogliča ubežnike ohranjali na dobrih dveh minutah prednosti, tako da Soler ni bil pretirano nevaren.

Ubežniki so dobili priložnost za etapno zmago, Rogliču se danes proti ciljni črti ni preveč mudilo, za etapno slavje se je na koncu Soler pomeril z Davidom Gaudujem, v šprintu na vrhu Farrapone pa je bil uspešnejši Francoz, ki se je razveselil prve etapne zmage na Vuelti.

Iz glavnine je na zadnjem vzponu napadel le Aleksandr Vlasov, ki si je privozil peščico sekund, tik pred ciljem pa je pospešil še Dan Martin, a Primož Roglič ni imel nobenih težav pri sledenju ritmu Irca in je tako etapo končal brez vsakršnih pretresov.

Več akcije v skupnem seštevku lahko pričakujemo jutri, ko karavano po štirih kategoriziranih vzponih čaka še zaključek na peklensko strmem Angliruju. Povprečni naklon v zadnjih 13 kilometrih je več kot 9-odstoten, v zadnjih 6 kilometrih pa je povprečni naklon kar 13,2 odstotka, zato bodo razlike v skupnem seštevku zagotovo velike.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ