Roglič padel, Movistar poskušal z nepošteno potezo in razjezil karavano

Roglič padel, Movistar poskušal z nepošteno potezo in razjezil karavano
14.09.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Dirka po Španiji. Lahko bi bila mirna 19. etapa. Bila pa je izjemno napeta. Primož Roglič je padel. Movistar pa v tistem trenutku napadel.

Dirka po Španiji. Za kolesarji je 19. etapa od Avile do Toleda. Po profilu je bila bolj ali manj ravninska. Samo na začetku je bil vzpon tretje kategorije. Obetal se je sicer miren dan, pa čeprav so mnogi opozarjali na močnejši veter na odprtih terenih. Po pričakovanjih je prišlo do pobega večje skupine kolesarjev. Kar 11 se jih je zbralo v ospredju. Med njimi je bil tudi Domen Novak. Pa Remi Cavagna, Lawson Craddock …

Primož Roglič pa je imel z ekipo Jumbo Visma vse pod nadzorom. Še posebej potem, ko so jim delo z narekovanjem ritma olajšali kolesarji Katjuše Alpecina, CCC-ja in Caje Rurala. Te ekipe svojih predstavnikov niso imele v ospredju. Kasneje je pričelo deževati, razlika pa je znašala slabe štiri minute. Na krajšem spustu 65 kilometrov pred ciljem pa je v glavnini prišlo do padca.

Večji del moštva Jumbo Visma – Tony Martin je moral zaradi poškode odstopiti – se je znašel na tleh. Tudi Primož Roglič je moral celo zamenjati kolo. Težave je imel Miguel Angel Lopez. Tadej Pogačar se je komajda rešil in je s pomočjo kolegov hitro ujel tiste, ki so šli po padcu lahko takoj naprej. Mnogi so bili na tleh. Movistarjevi kolesarji pa so to želeli izkoristiti in narekovati so pričeli izjemen ritem.

S tem so prekršili eno izmed nenapisanih pravil, da se vodilnega v skupnem seštevku, če se mu primeri nesreča ne napada. 15 kilometrov je trajal ta napad, potem pa sta Roglič in Lopez vendarle ujela. Pri tem so posredovali celo komisarji. Obenem pa so se mnogi jezili na Movistarjeve kolesarje, seveda v prvi vrsti na Alejandra Valverdeja. Ritem se je za nekaj čas umiril.

30 kilometrov pred ciljem pa se je začel lov na preostale ubežnike. Roglič je v vetru spet nekoliko zaostal, a je hitro ujel priključek. 25 kilometrov pred ciljem je v ospredju napadel Cavagna. Preostali mi niso sledili. Deset kilometrov pred ciljem je imel 20 sekund prednosti pred prvimi zasledovalci in dobro minuto pred glavnino. Pet kilometrov pred ciljem je imel še vedno 45 sekund prednosti pred vse hitrejšo glavnino. Preostali ubežniki so bili ujeti, Cavagna pa je vztrajal.

Čakal pa ga je še krajši ciljni klanec. Tudi tam je imel še dovolj moči. Cavagna je Deceuninck Quick Stepu priboril novo zmago. Sprint za drugo mesto – glavnina je zaostala za vsega pet sekund – pa je dobil Sam Bennett. Sledili so Štybar, Gilbert, Valverde, Van der Sande, Teuns, na osmem mestu Tadej Pogačar, na devetem Miguel Angel Lopez in na desetem Primož Roglič. V skupnem seštevku se stvari niso spremenile. Roglič vodi pred Valverdejem in Quintano. Sledi Lopez, na petem mestu pa je Pogačar.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ